Rerna je neizostavni deo mnogih domaćinstava, naročito tokom zimskih meseci, kada se spremaju omiljeni kolači, pečenja za porodične proslave ili povrće pripremljeno na vaš omiljeni način.

Ako ste nedavno koristili svoju rernu, možda ste primetili da vaš pleh za pečenje ima blago nagnutu stranu.

Stariji plehovi uglavnom nemaju ovu karakteristiku, ali moderniji modeli dolaze upravo s ovakvim dizajnom. Ako ste pomislili da je ova kosa površina osmišljena kako bi olakšala vađenje hrane, poput krompirića ili kolača, s pleha – to je samo delimično tačno. Pravi razlog je mnogo praktičniji i povezan sa efikasnošću pečenja.

Nagib na plehu za pečenje omogućava bolju cirkulaciju vazduha unutar rerne, što obezbeđuje ravnomernu temperaturu tokom pečenja. Na taj način smanjuje se rizik od tamnijih ili zagorelih delova na kolačima, povrću ili drugim jelima smeštenim u uglovima pleha.

Da biste maksimalno iskoristili ovu funkcionalnost, nagnuti deo lima treba da bude okrenut prema zadnjem delu rerne. Ovaj dizajn posebno dolazi do izražaja kod rerni s ventilacijom, ali takođe poboljšava raspodelu toplote kod klasičnih modela sa gornjim i donjim grejanjem.

Takođe, uvek je preporučljivo prethodno zagrejati rernu bez lima kako bi se toplota ravnomerno rasporedila pre pečenja.

Povezane vesti