Prema starim narodnim običajima, veruje se da svako treba da zaseje svoju pšenicu kako bi obezbedio blagostanje u narednoj godini.

Obično se to radi povodom praznika Svete Varvare, 17. decembra, ili Svetog Nikole, 19. decembra.

Za lepu, gustu i zdravu pšenicu koja simbolizuje plodnost i blagostanje, pratite ove korake:

Priprema semena: Potopite zrna pšenice u mlaku vodu i ostavite ih preko noći da odstoje. Sutradan ih ocedite i osušite na papirnom ubrusu pre sejanja. Ovaj korak pomaže boljoj klijavosti.

Sejanje: Pšenicu možete posaditi u plitkoj posudi, tanjiru ili saksiji. Posipajte dno posude gusto semenom, vodeći računa da zrna pokriju celu površinu i čak se mestimično preklapaju. Prekrijte ih tankim slojem zemlje ili koristite mokru pamučnu vatu kao alternativu, koja zadržava vlagu.

Pravilan položaj: Postavite posudu na svetlo i umereno toplo mesto, ali izbegavajte izvore toplote poput radijatora, kako se pšenica ne bi osušila.

Zalivanje i nega: U prvim danima pre nicanja, prekrijte posudu aluminijumskom folijom da sačuvate vlagu. Nakon što zeleni izdanci počnu da se pojavljuju, uklonite foliju i nastavite sa zalivanjem. Dnevno dodajte po kašiku vode ili koristite prskalicu kako bi zalivanje bilo ravnomerno.

Održavanje rasta: Kada pšenica naraste, obrežite vrhove izdanka tako da budu jednake visine. Ukrasite je trobojnom vrpcom, koja se lagano veže oko stabljika kako bi simbolizovala sklad i obilje.

Ovaj običaj je ne samo simboličan, već unosi duh tradicije i prirode u dom, a pšenica se obično postavlja kao ukras na svečanoj trpezi.

Povezane vesti