Da li ste znali da OVE ČETIRI KOCKICE I PAPIRIĆ mogu da otkriju našu ŽIVOTNU PROFESIJU?
Da li ste spremni da uradite test profesionalne orijentacije...
11.4.2025. 15:00
Ishrana i kuhinja u 2025. godini postaju nikad kreativniji.
Ilustracija; Foto: bodiaphvideo/Shutterstock
18.1.2025.|15:00
Izvor: Journal.hr
Zakoračili smo u 2025. godinu, a svet gastronomije nastavlja da nas iznenađuje spojem inovacija i povratka korenima. Prema predviđanjima koje je objavio Forbes magazin, očekuju nas uzbudljivi trendovi prema kojima će se oblikovati naša ishrana, tanjiri, kuhinja i, naravno, društvene mreže, piše Journal.hr.
Ishrana i kuhinja u 2025. godini postaju nikad kreativniji. Od renesanse punjene testenine do kreativne upotrebe čaja, evo koji gastro trendovi nas očekuju u narednom periodu.
Renesansa punjene testenine
Dumplings, tortelini, gyoze i srodna jela nisu novost, ali ove godine doživljavaju pravi procvat.
Eksperimentiše se sa neobičnim punjenjima poput batata, oxtail super i egzotičnih začina, dok se oblik i tehnike pripreme prilagođavaju savremenim trendovima. Društvene mreže, posebno TikTok, već su preplavljene kreativnim interpretacijama punjenih testenina koje spajaju tradiciju i modernu gastronomiju.
Vreme za čaj
"Matcha" i "chai" odavno su se ustalili u gastronomskom svetu, ali 2025. godina donosi fokus na druge vrste čajeva poput "Earl Greya", "rooibosa" i cvetnih infuzija od kamilice, cimeta i koprive.
Ove arome pronalaze put do pekarskih proizvoda, koktela, pa čak i slanih jela. Kombinacija zdravlja, ukusa i svestranosti čini čaj idealnim za modernu kuhinju, što ga stavlja u središte pažnje.
Godina lubenice
Lubenica, simbol leta, ove godine izlazi van uobičajenih okvira. Pečena lubenica, kombinacije s feta sirom ili grilovanim halumijem samo su neki od primera kako se ovaj sočni plod prilagođava novim gastronomskim tehnikama.
"Heirloom" sorte lubenica, poput "casabe" i "cucamelona", oduševljavaju svojom raznolikošću i održivošću, dok njihova Instagram privlačnost dodatno povećava popularnost.
Meksička kuhinja u fokusu
Autentična meksička jela, poput "cochinita pibila", salsa negre i atolea, napokon dobijaju zasluženu pažnju.
Njihovi bogati ukusi i prilagodljivost inspiracija su kuvarima širom sveta. Tradicionalna pića poput "café de olla" i "carajillosa", koja su stekla popularnost u 2024. godini, nastavljaju da osvajaju police prodavnica i menije kafića, dok su takosi i buritosi i dalje nezaobilazni u uličnoj gastronomiji.
Hrana za dobro raspoloženje
Kako bi se nosili sa svakodnevnim stresom, potrošači sve više traže namirnice koje podižu raspoloženje.
Biljke poput limunske trave i bergamota, kao i inovativni proizvodi poput čokolade s dimljenom soli i kalabrijskim čilijem, stvaraju savršenu ravnotežu između smirenosti i uzbuđenja.
Da li ste spremni da uradite test profesionalne orijentacije...
11.4.2025. 15:00
Fotografije osvanule na društvenim mrežama.
11.4.2025. 12:00
Bez obzira na to da li nosite "šik" sandale ili rok čizme, vaša obuća govori više nego što mislite.
9.4.2025. 17:00
Da li ste spremni da uradite test profesionalne orijentacije...
11.4.2025. 15:00
Fotografije osvanule na društvenim mrežama.
11.4.2025. 12:00
Bez obzira na to da li nosite "šik" sandale ili rok čizme, vaša obuća govori više nego što mislite.
9.4.2025. 17:00
Ukoliko planirate da tražite povećanje plate, najbolje bi bilo da to uradite u jutarnjim časovima na ovaj određeni dan.
9.4.2025. 9:57
Iako mnogima deluje kao lagan posao, šetnja pasa je veoma odgovorna stvar.
9.4.2025. 8:06
Generacija Z je u 2025. godinu ušla sa brojnim novim trendovima!
8.4.2025. 17:00
Svima je bilo žao kada je sudijama morala da vrati svoju kecelju i završio učešće u „MasterChef Srbija“.
11.4.2025. 22:14
Pogledajte kako su sudije reagovale na ovu rapsodiju!
11.4.2025. 22:06
Ponovo je bilo varnica...
11.4.2025. 21:56
Takmičarka priznala kako se oseća zbog sudije Nenada.
11.4.2025. 21:55
Nina Došen se bavila sportskim novinarstvom, a trenutno radi kao manuelni tester. Majka je dva sina i upravo su deca glavni razlog njenog prijavljivanja u „MasterChef“.
11.4.2025. 21:34