Već prvi dani najlepšeg godišnjeg doba uspeli su da nam poprave raspoloženje - krošnje se razbuktavaju, probudile su se visibabe, rane sorte kajsija i trešanja, magnolije... Uskoro će i vrtovi promeniti svoje boje, i jedva čekamo da prostorije ulepšamo svežim buketima. A znate li koje cveće najduže traje?

Orhideje, hrizanteme i karanfili spadaju među najotpornije cveće koje može da ostane sveže i nedeljama nakon što se nađe u vazi, kaže Li En Semjuelson, ekspert za cvećarstvo.

Svi volimo da mirisnim buketima ukrasimo trpezarijski sto ili neki kutak u dnevnom boravku, a još su nam draži ako ih dobijemo od neke posebne osobe. Ali, kako da što duže traju? Večito pitanje...

Delikatni cvetovi, poput lala ili božura, uvenu posle svega nekoliko dana. Teško je opisati razočaravajući osećaj kada ih ujutru zateknemo klonule u vazi... Zbog toga Li En predlaže da umesto ovih vrsta odaberemo one koje su otpornije, dakle - hrizanteme, orhideje i karanfile.

Pre svega, obratite pažnju na vazu. Najbolje su staklene ili keramičke sa širokim obodom, jer su manje sklone skupljanju bakterija.

Pre nego što ih stavite u vodu, stabljiku svake biljke zasecite oko 2,5 centimetara pod uglom od 45 stepeni, jer će im to omogućiti bolju apsorpciju vode. Obrezujte ih svakih nekoliko dana. Takođe, pokupite lišće koje je upalo u vodu.

Cveće držite što dalje od veštačkih izvora toplote kao što su grejalice i radijatori. Duže će trajati ako ga izložite indirektnoj sunčevoj svetlosti.

Vodu redovno menjajte, ne dozvolite da se previše zamuti kako se ne bi skupljala prljavština, a s njom i bakterije. I jedan savet kako da sami napravite prihranu za cveće...

Pomešajte dve kašike šećera i dve kašike sirćeta, i sipajte u vodu. Šećer hrani biljke, objašnjava gospođa Semjuelson, dok sirće pomaže da se snizi pH vode, što drži bakterije na odstojanju i cveću olakšava apsorpciju.

Povezane vesti