Paradajz
Ova hrana zapravo gubi svoj ukus u frižideru. Hladan vazduh zaustavlja proces sazrevanja, a to je ono što paradajzu daje najfiniji ukus. Frižider takođe može i promeniti ukus paradajza, pa ga je zato bolje držati u korpici na sobnoj temperaturi. Možete ih staviti i na podprozorske daske kako bi se sazrevanje nastavilo na suncu.
Bosiljak
Stavite li ga u frižider, ne samo da će brzo uvenuti nego će i apsorbovati sve mirise oko sebe. Bolje je da ga držite poput cveta u malo sveže vode. Ako ga imate puno i želite da ga sačuvate, kratko ga blanširajte i zamrznite, pre nego da ga čuvate u frižideru.
Beli luk
Zbog čuvanja u frižideru, beli luk će s vremenom proklijati i postaće gumenast. Bolje je da ga držite na hladnom i suvom mestu.
Krompir
Hladnoća iz frižidera podstiče pretvaranje skroba iz krompira u šećer, pa bi zbog toga mogao da dobije slatkasti ukus. Njega je najbolje držati na hladnom (ali ne prehladnom) i tamnom mestu. Vreće za krompir ili papirne kese su puno bolje jer više dišu od plastičnih. U njima će manje klijati i kvariti se.
Luk
S vremenom će zbog hladnog vazduha u frižideru početi da otpušta vlagu, pa će postati mekan i buđav. Držite ga napolju u korpici, ali ne blizu krompira jer jedan drugome podstiču brže propadanje.
Med
Med nema rok trajanja i može zauvek stajati na sobnoj temperaturi ako je dobro zatvoren. U frižideru se može samo stvrdnuti, a šećer kristalizovati, ako je šećeren i uništiti strukturu.
Avokado
Ako želite da vam avokado sazre, nemojte ga držati u frižideru. Najbolje je da ga držite u papirnim, smeđim kesama, a ako želite da podstaknete sazrevanje, uz njega stavite paradajz, jabuku ili bananu.
Hleb
Hleb bi se u frižideru brzo isušio, a ako ga imate previše i želite da ga sačuvate, bolje je da ga isečete na kriše i stavite u zamrzivač. Svež hleb je bolje držati napolju, na sobnoj temperaturi.
Maslinovo ulje
Ovo vredno ulje treba čuvati na tamnom, hladnom mestu, ali ne u frižideru jer bi se u njemu promenila njegova konzistencija, i od tečne postala gusta masa, poput maslaca.
Kafa
Ostavite li je u frižideru, izgubiće svoju aromu i preuzeti ostale oko sebe. Da bi ostala sveža, kafu je najbolje čuvati na kuhinjskim policama gde je na tamnom i dobro zatvorena.