Jer Nemačka je mnogo toga – najveća evropska država, najveća privreda, puna lepih gradova, ali otkud Nemcima ostrva sada? Pa, imaju ih i u Severnom moru, a ovo je priča o ostrvu Silt, koje rado posećuju svi oni koji sebi lako mogu da priušte odmor na Kapriju, Mikonosu, Hvaru...

Da, ostrva u hladnom Severnom moru obično nisu na listi bogatih klijenata. Ali uprkos tome što se ne nalazi na većini lista turističkih destinacija, nemačko ostrvo Silt je i dalje omiljeno mesto za odmor za bogate putnike i VIP osobe.

To je najveće od nemačkih severnofrizijskih ostrva koje se nalazi u Severnom moru kod obale Šlezvig-Holštajna. Počeo je da stiče slavu još 1960-ih kada je postao poznat kao mesto za zabavu (dakle, Ibica pre Ibice). Posle posete bogatog nemačkog plejboja Gintera Saksa, poznate ličnosti iz celog sveta pohrlile su na novu blistavu destinaciju.

VIP osobe, uključujući Saksovu tadašnju suprugu, francusku glumicu Brižit Bardo, došli su zbog divljeg noćnog života i ekstravagantnog načina života - i prve nudističke plaže u Nemačkoj. Ostrvo je postalo simbol raskoši i bogatstva, ali i mesto gde su poznate ličnosti mogle da izađu u javnost bez muke.

Foto: mapman/Shutterstock

I danas nastavlja da privlači turiste svojim odmaralištima na plaži, hotelima sa pet zvezdica i vrhunskim restoranima. Jedan od njegovih najpoznatijih luksuznih hotela je hotel Budersand sa pogledom na more. Ima spa centar, teren za golf i restoran sa Mišelinovom zvezdicom - sve što zahtevaju oni sa dubljim džepom.

Govoreći o gastronomiji, treba reći da na ostrvu postoji i restoran sa dve Mišelinove zvezdice. Gosti Sol'ring Hofa mogu probati meni od šest, sedam ili osam jela, od kojih poslednje košta 309 evra.

Ali da ne preterujemo, nije da na Siltu možete uživati samo u luksuzu, jer iako to nije mediteransko ostrvo, priroda je ovde ipak lepa i posebna. Pored luksuznih hotela i restorana, Silt očarava posetioce svojim divljim pejzažima.

Nudi 40 kilometara plaža za okrepljujuće šetnje uz more i legendarne peščane dine poznate kao Knipsend. Deo ostrva je okružen Vadenskim morem, koje je pod zaštitom Uneska. Za vreme oseke, posetioci mogu ići na vođene šetnje po blatu kako bi posmatrali bogat biodiverzitet i jedinstveni ekosistem plimskih ravnica.

Još jedna dobra vest je da vam nije potreban trajekt da biste došli do ostrva jer je od davnina povezano sa kopnom nasipom, pa nemojte da vas čudi što ga neki nazivaju bivšim ostrvom. Danas na njemu živi nešto više od 20 hiljada duša, a glavna privredna grana je, kao što već možete zaključiti, turizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.