Mnogi ljudi, ne samo mladi, već i stariji, često posegnu za energetskim pićima, kako bi sebi dali dodatnu energiju. Ipak, iako retko konzumiranje nije previše štetno, sa onim češćim treba biti na oprezu. 

- Većina energetskih pića, ono što u svom sastavu ima, to je na prvom mestu kofein u nekoj izvesnoj dozi, koja je malo iznad preporučene. Ako se ta pića mnogo koriste, mogu imati izrazito stimulativno dejstvo na naš nervni sistem. Tu je i amino kiselina, taurin, koja je esecncijalna, prirodno u organizmu, ali kada se spolja unosi u većim količinama, potpuno je bespotrebna, utiče na fizičke performanse, tako što nam trenutno diže energiju - navodi nutricionistkinja, Ana Banduka Todorović, dodajući da energetska pića sadrže vitamine B grupe, ali i dosta šećera, što može da utiče i na ubrzan srčani rad i na neku nervozu, anksioznost, ubrzanost, a ono "što je najgore jeste što se u izvesnoj meri razvije i neki zavisnički odnos".

- Energetska pića su veoma opasna za malu decu, za trudnice, za porodilje, apsolutno se ne preporučuju. Kao i za neke osetljive kategorije, neko ko ima dijabetes, nikako ne bi smeo da pije energetsko piće, pogotovo zbog šećera, a pogotovo ne i neko ko ima srčanih oboljenja, dijagnoza  terapiju - ističe nutricionistkinja, dok se kardiolog Ristić osvrnuo na kombinaciju alkohola i energetkog pića:

- Ta kombinacija sa alkoholom i stimulativnim sredstvima, može da bude katastrofalna. Dolazi do slabosti kardiovaskularnog sistema, aorte, koja je naš ključni krvni sud, gde može doći do prskanja te aorte - kaže doktor. 

Šta su još stručnjaci otkrili, poslušajte u snimku:

Povezane vesti