Iako se više govori o tahikardiji, odnosno ubrzanom radu srca, usporen rad, tj. bradikardija takođe može biti ozbiljno stanje. 

Kardiolog Goran Popović govorio je u emisiji "150 minuta" detaljnije o ovim problemima: 

- Bradikardija je jedno stanje koje može biti i normalno. Karakteriše ga puls koji je niži od 60, a kada kažem normalno, normalno je za aktivne sportiste. Recimo, maratonci imaju vrlo često puls oko 40, čak i ispod 40 i za njih je to normalno, oni su utrenirani, njihovo srce je kondicionirano, dobro funkcioniše. Ne treba zaboraviti da mi puls merimo u stanju mirovanja - kaže doktor i dodaje:

- Normalan puls je od 70 do 80, tolerišemo od 60 do 90, sve preko toga tretiramo kao tahikardiju, neko će da kaže i 100, ali to je već dosta brzo. Sve ispod 55 tretiramo kao bradikardiju

Simptomi bradikardije koji zahtevaju javljanje lekaru:

  • nestabilnost na nogama
  • vrtoglavica
  • nesvestica
  • nekada dolazi do gubitka svesti 

Bradikardija se ustanovljava pomoću EKG-a i ne podrazumeva davanje medikamenata, za razliku od tahikardije, kod koje se uključuju lekovi.

- Ukoliko nema drugih problema, na primer padanja u nesvest, bradikardija se jednostavno ne tretira. Međutim, ako osoba ima česte vrtoglavice, nesvestice, ako u sklopu bradikardije dijagnostikujemo i neke zastoje u radu srca, onda razmatramo mogućnost da li pacijentu treba ugraditi pejsmejker.

Šta je još doktor otkrio, poslušajte u snimku: