Celer je biljka koja je u poslednje vreme takoreći popularizovana, s obzirom na to da se mnogi detoks napici prave upravo od njega.

Doktor Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud, bio je gost u emisiji "150 minuta" i tom prilikom otkrio svoje mišljenje o ovom povrću:

- Celer je jedna fantastična biljka i treba da ga koristimo. A za šta je on dobar? On je dobar recimo kao diuretik. Dobar je za vaše srce, nema kalijuma, kalcijuma u sebi. Dobar je i kao antiupalno pomoćno sredstvo, kod artritisa. Dobar je i za hidrataciju. On jeste diuretik, ali kad ga piješ, ti se i hidriraš. Ima u sebi puno vitamina - kaže doktor, ali i ističe da bi određena grupa ljudi, sa celerom trebalo da bude na oprezu:

- Ljudi koji imaju problem sa kamenom u bubregu ili druge bubrežne bolesti, treba da povedu računa. Može doći do alergije, kao i kod bilo koje namirnice koja izaziva alergiju.

Takođe, celer je izuzetno dobar za probavu, jer je pun vlakana, ali kada celer stavite u blender i izblendirate i sokovnicima, možda i gubite te vitamine. Kako doktor navodi, još jedna njegova prednost jeste da pošto nema mnogo kalorija, dobar je i kod mršavljenja.

Kako biste iskoristili sve prednosti celera, dr Filgud savetuje sledeće:

- Mnogo je bolje iseckati ga, narendati recimo jabuku, ne za doručak, nego kao salata, dodati malo balzamika, malo badema, lešnika i to pojesti. 

Zbog čega savetuje baš ovakvu primenu i koje benefite dobijate na taj način, pogledajte u snimku: