Bez obzira da li ste bez struje, podnosite li ekstremnu vrućinu ili pokušavate da uštedite novac, postoje načini da se osećate prijatno bez veštačkog hlađenja, piše BBC.

Znojenje je prirodni sistem hlađenja tela, ali kada to nije dovoljno, postoji povećani rizik od razvoja hipertermije uzrokovane vrućinom – čiji znakovi uključuju grčeve, toplotni edem i toplotni udar.

Toplina u kombinaciji sa visokom vlagom povećava ovaj rizik za zdravlje, budući da nivo zasićenosti vazduha uzrokuje skupljanje znoja na koži, sprečavajući telo da se prirodno hladi.

Ostanite hidrirani

Kad ste vrući i zajapureni, hidratacija je prvi i najvažniji korak u rashlađivanju, rekao je Vendel Porter, predavač poljoprivrednog i biološkog inženjerstva na Univerzitetu Florida. Temperatura vode nije bitna jer će je vaše telo zagrejati, dodao je. Ako vaše telo pati od vrućine i treba da se rashladi, to ne može bez određene količine vlage, jer se telo hladi znojenjem.

Istuširajte se hladnom vodom ili se okupajte

Hladno tuširanje ili kupka pomaže u hlađenju tela snižavanjem unutrašnje temperature, rekao je Porter. Za dodatnu hladnoću isprobajte sapun od nane. Mentol u njenom ulju aktivira moždane receptore koji vašem telu govore da je nešto što jedete ili osećate hladno.

Takođe, možete koristiti i hladne krpe za pranje na vratu ili zglobovima. Stavite hladnu krpu ili vrećice leda na zglobove ili ih ogrnite oko vrata kako biste ohladili svoje telo. Ove pulsne tačke su područja gde su krvni sudovi blizu kože, pa ćete se brže ohladiti.

Samo odmaranje u blizini ventilatora takođe bi smanjilo vašu telesnu temperaturu.

Zatvorite zavese ili spustite roletne

Ako imate prozore koji su okrenuti u smeru sunca od jutra do poslepodneva, zatvorite zavese ili roletne preko njih "kako biste sprečili sunce da "uđe" u kuću i zagreje unutrašnjost", rekao je Porter.

Takođe, možete postaviti zavese za zamračivanje kako biste izolovali prostoriju i smanjili porast temperature, koji bi se dogodio tokom dana.

Ako ipak uključite klima uređaj, nemojte ga namestiti na temperaturu nižu od 21 stepen kako biste brže ohladili kuću, rekla je Samanta Hel, osnivačica australijske kompanije za istraživanje dizajna koja pomaže u stvaranju zdravih i održivih zgrada

“Samo radi duže da postigne tu temperaturu i nastaviće sve dok ne počnete da osećate hladnoću i tada je teško uspostaviti ravnotežu”, dodala je. Umesto toga, održavajte temperaturu što je moguće višom dok je još uvek prijatna.

Spavajte u prozračnoj posteljini

Pamuk je jedan od materijala koji najbolje diše pa vam pamučne posteljine ili frotiri mogu pomoći da se rashladite tokom noći. Što je manji broj niti pamuka, to je prozračniji, rekao je Porter. To je zato što veći broj niti ima više tkanja po kvadratnom inču.

Uživajte u smrznutim poslasticama

Zadnji i najslađi potencijalni način da se otarasite osećaja vrućine jest – sladoled.

“Ali nemojte preterivati ​​sa šećerom ako ste zagrejani ili ako postoji opasnost od zagrevanja”, rekao je Porter.

“Šećer bi vam ubrzao metabolizam i počeli biste da se osećate iznutra vruće”, rekao je.

"Dakle, hladna poslastica bi mogla biti dobra, ali dodatni šećer možda nije".