Istraživali smo u "Jutru" za koga je ova bakterija najopasnija, da li je tačno da se ona razmnožava u klima uređajima i vodi, pitali smo  v.d. direktorku Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" profesor dr Vericu Jovanović.

"Reč je o bakteriji koja se nalazi u vodama, kako u spoljašnjoj sredini, ali se nalazi i u vodovodnim cevima, i najčešće je rizično ukoliko se određeni vodni sistemi dugo ne koriste. To može biti opasnost u hotelskim sobama, turističkim kapacitetima, ali istovremeno i svuda gde postoje vode koje se mogu raspršiti i gde se stvaraju aerosoli. Onda osobe udahnu bakteriju koja se nalazi na kapljicama tečnosti i tako kod osoba sa lošim imunitetom dolazi do razvoja različitih kliničkih manifestacija", objašnjava dr Jovanović.

Od simptoma se mogu pojaviti kratkotrajna groznica, kao neka vrsta letnjeg gripa jer traje tri do pet dana posle boravka u turističkim kapacitetima. Ili može biti u pitanju pneumonija, zapaljenje pluća sa težom kliničkom slikom i to kod osoba koje duže borave u takvim uslovima.

Gde se sve legionela može pojaviti, a na takvim mestima ljudi često borave, i kako da se zaštite, pričala je dr Jovanović u nastavku: