Mnogi ljudi se odlučuju da na putovanje ili na plažu nose hranu, međutim, neki od njih i ne razmišljaju o potencijalnim zdravstvenim posledicama. 

Pojedina hrana nije predviđena da stoji dugo van frižidera, a o čemu bi posebno trebalo da povedete računa, u emisi "150 minuta" otkrila je Svetlana Stanišić, doktorka fizičke hemije:

- Što se tiče hrane, procenjuje se da na temperaturi van frižidera može da stoji od četiri do šest sati - kaže Svetlana i ističe da je hrana koja je sklona kvaru zapravo ona koja ima priličan sadržaj vode, dosta proteina, dakle namirnice životinjskog porekla.

- Kao što znate, pecivo iz pekare, koje je dosta suvo, neće tako brzo da se pokvari i zato je zgodno za putovanje. Druga varijanta, koju sprovode u restoranu jeste da drže hranu na temperaturi višoj od 55 stepeni. Znači taj okvir, 4 stepena, koliko je u frižideru i 55 stepeni je optimalan za razmnožavanje bakterija i tu više od par sati, četiri do šest sati otprilike već kreću neki rizici. To sve zavisi od toga koja je hrana u pitanju, ali i takođe kakvo je bilo njeno polazno stanje, kako je pre toga čuvana - navodi Svetlana i dodaje da je kao prevencija, kojom ćete potencijalno sprečiti stomačne probleme, veoma važno unošenje probiotika, uz zdraviju ishranu, bogatu vlaknima.

Međutim, kada se problem sa stomakom već dogodi, Svetlana navodi da je veoma važno da vodite računa o unosu tečnosti.

Još jedna stavka, koju posebno ističe jeste da vodite računa gde jedete i da uvek birate restorane gde je veći promet ljudi. 

Šta je ona još otkrila, poslušajte u snimku: