S obzirom na to da su nam uveliko krenule visoke temperature i letovanja, nezaobilazna tema je i zaštita od sunca. 

Da li je sunčanje baš toliko štetno i kako se najbolje zaštititi, otkrila je u "Jutru" Jovana Pešić, specijalista dermatovenerologije.

Jovana ističe da sunčanje zaista može dovesti do raznih, ozbiljnih problema:

- Pojava različitih teških oboljenja, kao što su karcinomi kože, ali i prekancerske lezije, koje nastaju dejstvom UVB dela sunčevog spektra - navodi Jovana i ističe da treba voditi računa i o UVA zračenju, koje pravi promene na koži kod određenih grupa, koje mogu biti kao alergijske reakcije.

- To može biti i fotooštećenje kože, fotostarenje, koje se manifestuje različitim flekicama, ali i pojavom prvih linija i bora - kaže Jovana i savetuje umerenost:

- Izlaganje sunčevim zracima, 3 puta nedeljno, do 15 minuta, čak i nekog samo dela naše kože je sasvim dovoljno za fiziološku stimulaciju onoliko vitamina D, koliko je nama neophodno.

Doktorka je otkrila i na koji način se ona štiti od sunca:

- Ja koristim prvo tu fizičku protekciju, zatim boravim najviše vremena u hladovini i to prirodnoj hladovini. Nemojte da vas zavara suncobran, on ima jako mali stepen zaštite, posebno kada smo pored vode, kada dolazi do prelamanja sunčevih zraka, ali naravno i korišćenje krema sa zaštitnim faktorom.

Šta je još podelila, poslušajte u snimku: