S vremena na vreme se pojavi slučaj da veoma mlad čovek doživi srčani zastoj, pa čak i premine od istog. Naravno, postavlja pitanje, zbog čega se to dešava i kako može da se spreči.

Prof. doktor Siniša Pavlović, kardiolog gostovao je u "Jutru" i tom prilikom otkrio nekoliko bitnih faktora, koji dovode do ovog tragičnog ishoda:

- U konkretnom slučaju, mlad čovek, koji se bavi aktivno sportom, 17 godina, to su mogućnosti povezane sa ili naslednim faktorima, koji su nekada vrlo zamršeni u aspektu pronalaženja i njih zadnje testiramo. Ono što prvo treba da vidimo, to su aspekti povezani sa strukturalnim promenama na srcu. Da li je srčani mišić zdrav, da li nije previše zadebljan i slično. Kada je previše zadebljan, to se označava kao hipertrofična kardiomiopatija, to je veliki rizik za bavljenje sportom. Potom, postoji aspekt povezan sa električnim fenomenima. Električni fenomeni i te kako mogu biti razlog za ovakva stanja i ti električni fenomeni, pre svega se misli na poremećaj srčanog ritma, koji sa druge strane gledano su relativno česti u populaciji, ne treba od svakog poremećaja ritma praviti onaj koji će možda da vas neposredno ugrozi. Ali, recimo, kod mlade populacije imate vrlo često situaciju da imaju u miru poremećaj ritma, da u opterećenju se ti poremećaji ritma izgube i to govori ustvari o njihovoj benignoj strukturi - ističe doktor.

Što se tiče preventive, doktor ističe da bi trebalo da se uradi ultrazvučni pregled, holter monitor 24-časovni pregled kardiografije. 

Na koji način se pravilno izvodi reanimacija i druge važne savete, poslušajte u snimku: