Većina ljudi nisu baš ljubitelji insekata, a naročito kada se radi o njihovim ubodima. Ubodi ose ili pčele, pa i stršljena mogu biti veoma bolni, dok od svraba nakon ujeda komaraca želimo samo da "iskočimo iz kože".

Međutim, dok je mnogima ovakva situacija samo neprijatnost, drugi imaju veći problem, a to su ozbiljne alergijske reakcije.

Na koji način se one ispoljavaju i šta je potrebno uraditi u tim momentima, u emisiji "150 minuta" objasnila je doktorka Aleksandra Vukov, pedijatar, pulmolog i alergolog:

- Alergijske reakcije znače neku preteranu reaktivnost na nešto što bi trebalo da bude normalno, nešto na šta čovek obično ne bi trebalo da reaguje. Da li je to ujed komarca, ujed ose, pčele, stršljena, to sve zavisi, a i reakcija je individualna, od osobe do osobe. Ona može da bude neka blaga, samo iritacija, crvenilo otoka, bola na tom mestu, do nekih životno ugrožavajućih, zavisno od mesta uboda i naravno zavisi od osobe, da li je sklona da razvije alergiju ili je u tom momentu razvila alergijsku reakciju na ujed insekta i dobila životno ugrožavajuće simptome - kaže doktorka i ističe da alergijska reakcija može da eskalira veoma brzo:

- Obično kreće od te neke lokalne alergijske reakcije, koja može da bude kao što smo rekli u obliku crvenila, bola, otoka. Ako se to desilo negde u blizini, na licu, može da bude otok usana i onda kreće otok jezika, otok grla, koji može da izazove spazam, da dođe do grča, onda ide pad pritiska. Uvek je u anafilaksiji bitno da pada pritisak, a ubrzan je puls, srce brzo lupa, stiskaju se bronhije, imamo manjak kiseonika i tada dolazi do kardio-pulmonalnog distresa, odnosno do smrtnog ishoda, ako se tog osobi ne pomogne.

Ukoliko vam se dogodi da vas ujede insekt i počnete da osećate navedene simptome, važno je da vam se brzo ukaže medicinska pomoć, prilikom koje se daje antihistaminik, a najčešće je to adrenalin.

Šta treba da uradite kada se nekome u vašoj blizini sloši zbog ujeda insekta i da li je potrebno obratiti dodatnu pažnju kada su deca u pitanju, poslušajte u snimku:

Povezane vesti