Starenje je prirodan proces i ono se ne može zaustaviti. Međutim, postoje određene stvari koje možemo da radimo kako bismo održali i takoreći usporili propadanje moždanih vijuga.

Detaljnije o ovome govorila je predsednica ogranka Mense za Srbiju Aleksandra Borović:

- Ono što je najgore što možemo da radimo je da sedimo, gledamo televizor i ne radimo ništa. I fizička aktivnost, ali svakako i neke pitalice, zagonetke, rešavanje ukrštenih reči, sve nešto što nas tera da razmišljamo, to je stimulacija za naš mozak. Da li je to sudoku, zagonetkice koje zahtevaju da malo razdrmamo moždane vijuge - kaže Aleksandra, dodajući da je dosta dobro što nije sve na dugme, pa i mi ponekad moramo da se snalazimo pomoću štapa i kanapa, da popravimo nešto, jer to ne dozvoljava da nam se zaparlože naši neuroni. 

Iako starost ne može da se zaustavi, može da se zadrži vitalnost:

- Recimo učenje stranog jezika u poznijim godinama je jako korisno, zato što nas to tera da mislimo o paralelnim asocijacijama i tu mi održavamo vitalnost svoga mozga.

Na koji način se mogu deca stimulisati kada je "umna gimnastika" u pitanju i koje još savete je dala Aleksandra, poslušajte u snimku:

Povezane vesti