Nema sumnje da ove velike vrućine nikome ne prijaju, kao i da pojedini ljudi mogu oštrije reagovati na njih, pa čak i tako da im se sloši.

Doktorka Biserka Obradović otkrila je kako treba postupiti kada dođe do kolapsa, što se često dešava na ulici:

- Osoba prvo oseti jednu nesigurnost, zatim vrtoglavicu, glavobolju i na kraju dođe do kolapsa. Tada treba tu osobu staviti da legne, spustiti joj glavu nisko, a podići ekstremitete, da krv iz ruku i nogu dođe do mozga. Jer mozak je najosetljiviji ljudski organ na nedostatak kiseonika i pošto je pao pritisak, on nema dovoljno kiseonika i zato on reaguje kolapsom - navodi doktorka i ističe šta ne treba raditi:

- Nikako osobu šamarati, ne zalivati, odnosno polivati je vodom, jer zbog stresa dolazi do delimičnog suženja krvnih sudova i osoba dobije malo kiseonika, ali to je na kratko i opet ona kolabira. Znači treba joj, kada dođe svesti, dati čašu vode u koju smo stavili kašikicu soli ili joj dati nešto slano, čips, jer so zadržava vodu i povišava krvni pritisak.

Takođe, doktorka je otkrila i razliku između sunčanice i toplotnog udara: 

- Sunčanica nastaje ako smo direktno izloženi sunčevim zracima i kod sunčanice može doći do opekotina prvog, drugog stepena. Organizam reaguje tako što se šire krvni sudovi. Sem opekotina, dolazi do pada krvnog pritiska, do mučnine, glavobolje i tu isto može doći do kolapsa. Osobu treba pomeriti u hlad, rashlađivati je. Na opekotine stavljati hladne obloge i naravno davati osvežavajuće napitke - kaže Biserka dodajući:

- Toplotni udar nastaje kada naš organizam više nije u mogućnosti da oda višak toplote. Da li imamo previše odeće na sebi ili je napolju mnogo toplo, pa on ne može svoju temperaturu da dovede na normalu svog tela, onda dolazi do toplotnog udara - navodi doktorka ističući da toplotni udar može da se dogodi kada su ove vrućine, ali i u nekom drugom periodu.

Doktorka takođe ističe da je klima dobra, ali samo ukoliko se pravilno koristi, a koji je to ispravan način i šta je još savetovala, poslušajte u snimku:

Povezane vesti