Da li ljudi koji prodaju lažne potvrde mogu da snose posledice, kako proveriti da li iza lekarskog opravdanja stoji važeći lekar, ovoga „Jutra“ razgovarali smo sa Miliborom Sakovićem iz Društva direktora škola Srbije, advokaticom Anom Selak i pedijatrom dr Sašom Milićevićem.

Video je prikupio 20.000 lajkova i šerovan više od 8.000 puta. Koliko su ta lažna opravdanja prisutna u praksi?

"Prisutna su u praksi i to već možda decenijski. Još 90-ih godina, sećam se, bilo je tih lekarskih opravdanja koja su se  kupovala na Zelenom vencu. Kako se škole bore protiv toga? Vrlo prosto i jednostavno. Roditelj kada dete ode na bolovanje, dužan je da u roku od 24h obavesti školu, odnosno razrednog starešinu. Kada dete završi bolovanje, roditelj je u obavezi da u roku od osam dana donese opravdanje“, ističe Saković i dodaje da profesori insistiraju da roditelji donesu opravdanje, kako bi se suzbila ova praksa.

"Ako je to biznis, onda je onaj koji to radi – falsifikator. Postoji krivično delo falisfikovanja, za koje su predviđene zatvorske kazne“, napominje advokatica.

Dr Saša Milićević je podelio iskustvo iz svog iskustva, predrastavljajući nadležne iz svoje struke i kako se oni bore sa ovom praksom.

"Deca su vrlo vešta u tome. Počela su i deca osnovnih škola da traže opravdanja. Sedmi, osmi razred, ne možete da verujete. Na moju inicijativu kada želimo da uradimo dalje pretrage, zbog simptoma na koje se žalio učenik, on zamoli da ipak ne radimo analize, već samo da im napišemo opravdanje. To nikako ne sme da postane praksa. Ne dođe kad je pismeni, posle odgovara. Tako može svako da bude odličan đak. Obično su to pre radili samo srednjoškolci, ali sada ima sve više đaka starijih razreda osnovnih škola“, napominje dr Milićević.

Povezane vesti