U letnjem periodu, povećava se broj kupača na bazenima, a nažalost, mnoge žene završe i sa raznim urinarnim infekcijama. 

Zbog čega je to tako i kako se može sprečiti, otkrila je u emisiji "150 minuta" ginekolog Slađana Raović.

- Žene su generalno osetljivije od muškaraca, što se tiče urinarnih infekcija, između ostalog zbog anatomije urinarnog trakta. Zato što je urinarni kanal kraći kod žene, nego kod muškaraca. Onda, vaginalni otvor je blizu urinarnog kanala, analni otvor... Tako da smo na taj način sklonije infekcijama. Čak 50 posto više žena je podložno urinarnim infekcijama, nego muškarci - kaže doktorka i dodaje da, što se tiče leta, tu doprinose kupanja na bazenima, morima, rekama, kao i uopšte povećanje temperature i pojačano znojenje.

- Ono što je veći problem je nošenje kupaćih kostima, koji su najčešće sintetički - ističe doktorka, akcentovajući problem bazena, u kojima se najčešće javlja ešerihija koli. 

Bazeni, pa i peškiri, mogu biti izvor za dobijanje infekcije, a doktorka savetuje redovno menjanje kupaćeg kostima:

- Po izlasku iz bazena, mora, menjati kupaći, tuširanje, staviti svoj peškir na ležaljku, ne ležati svuda, ne sedeti svuda, prosto da to pređe u naviku.

Osim na bazenima, infekcije se mogu dobiti i seksualnim putem, naročito ukoliko se češće menjaju partneri:

- Vi ne znate kakvu infekciju možete da pokupite od koga. Česta promena partnera utiče na češće promene infekcija. Ali naravno, ukoliko se koristi kondom, ništa to ne mora da znači - rekla je doktorka. 

Šta sve može da se "pokupi" i preko javnih toaleta, kao i na koji način se leči, poslušajte u snimku:

Povezane vesti