Iako vam možda zvuči logično da bi u ovom periodu, zbog povećanog korišćenja klime i hladnog vazduha moglo doći do upale ušiju, to baš i nije tako. 

Doktor Bojan Perišić, specijalista orl, ističe da skoro da ne postoje šanse da klima bude uzrok upale ušiju, ali da može dovesti do prehlade. 

Ipak, neke druge stvari su razlog bolova u ušima:

- U ovom periodu mi najčešće imamo upale spoljašnjeg uva. Spoljašnje uvo čini ova ušna školjka koju mi vidimo i ovaj slušni spoljašnji hodnik, koji dolazi do bubne opne, gde počinje srednje uvo. U ovim mesecima kada je toplo, kada se ljudi znoje više nego inače i kada dosta vremena provodimo u bazenima, najčešće su te upale spoljašnjeg uva. To su faktori, koji su dobra podloga za nastanak, najčešće bakterijskih, infekcija, spoljašnjeg uva. Znači vlažna sredina, zadržavanje vode u spoljašnjem slušnom hodniku, znojenje kože i uz eventualno stvaranje nekih mikro trauma, koje mi štapićima, manipulacijom sa uhom - ističe Bojan.

Iako su upale srednjeg uva najčešće bakterijske, one mogu biti i gljivične, a pošto se te dve stvari različito leče, ukoliko se oseti bol u uvetu (na primer nakon što ste bili na bazenu), bilo bi dobro posetiti lekara, kako bi utvrdio tačno o čemu se radi. 

- Uzima se bris, pošalje se na mikrobiološku analizu, dobijete nalaz i onda ste sigurni šta lečite - kaže doktor, naglašavajući da nikako ne bi trebalo pokušavati lečenje guranjem belog luka u uši i sličnim metodama. 

Šta je još otkrio na ovu temu, poslušajte u snimku:

Povezane vesti