I dok jedni smatraju da je promaja samo mit i nešto što se potencira samo u Srbiji, drugi se i te kako plaše ove pojave. 

Za fizioterapeuta Žarka Radovića, ali i njegove pacijente je to veoma realan i stvaran problem.

- Postoji promaja. Promaja je strujanje vazduha između dve površine i mora da se desi neki problem. I sami znate, kada otvorite prozor na automobilu, još ako vam je uključena klima, vi tačno osećate, posle dva sata vožnje, dolazi do problema u vratnom delu kičme, pa kažu pacijenti ukočio sam se, ušinuo sam se, pojavio mi se spazam mišića u vratnom delu kičme. Ili kažu pacijenti, oznojio sam se, pa sam podigao neko opterećenje sa podloge i u tom položaju sam ostao - objašnjava Žarko i dodaje:

- Važno je znati u kojoj fazi se nalazi vaša problematika. Ukoliko je to akutna faza, važno je hladiti. Logika zdravog razuma. Ako vi padnete i uganete nogu, prisutan je otok. Vi mesto gde ste povredili nogu morate uvek hladiti, jer vama ta noga otiče - kaže Žarko, dodajući da su topli oblozi za hroničnu fazu.

Kada se radi o narodnim lekovima, fizioterapeut preporučuje list kupusa za skidanje otoka.

- Komovica, sve ove travke što se drže u rakiji, daju efekta, to vam govorim iz iskustva. Kristali mente su takođe odlični, baš iz razloga što hlade, daju osećaj suženja, smanjenja periferne cirkulacije i smanjuju generalno otok - navodi Žarko, ističući značaj leda: 

- Trebate trljati, masirati ledom, od 3 do 5 minuta mesto bola, dok ne dođe do pojave crvenila, kada se ono pojavi, prestajete sa masiranjem. Čak možete ponoviti od 3 do 4 puta, na dnevnom nivou.

Ukoliko vam se vrat ukoči usled promaje, Žarko savetuje da sami napravite takozvanu "kragnu". 

- Urolate peškirić i obmotate oko vrata.

A ukoliko ste se pitali i na kakvom jastuku treba da spavate, evo odgovora:

- Na perjanom jastuku je najbolje da se spava. Vratna kičma dovodi poziciju vrata u normalnu fiziološku krivinu vrata - kaže Žarko.

Koliko i zbog čega su važne jutarnje vežbe, ali i goveđi želatin, kao i mnoge druge savete, poslušajte u snimku:

Povezane vesti