Zbog čega dolazi do ovog problema i kako se može regulisati, objasnio je u "Jutru" neurolog Miodrag Manigoda:

- Radi se o jednom poremećaju, koji se zove bolest putovanja, poznat je i pojam kinetoza. Tu se radi o pojavi simptoma kao što su povraćanje, koji je neki finalni simptom tog problema, a koji nastaju kao posledica kretanja osobe ili okoline, u kojoj se ta osoba nalazi. Postoji netolerancija određenih centara u mozgu na kretanje - kaže Miodrag i dodajte da je razlog zašto se problem dešava dosta složena priča:

- Tu se ne radi o klasičnom oboljenju, radi se o problemu nepodudaranja informacija, koje u naš mozak dolaze iz tri čula, iz čula ravnoteže, koje se nalazi u unutrašnjem uhu, iz čula vida i iz čula, grubo rečeno, dodira, ali to je čulo na osnovu kojeg mi znamo položaj naše glave ili zglobova i drugih delova tela u odnosu na prostor. To se zove propioceptivno čulo. Informacije koje dolaze iz ta tri čula i idu ka mozgu moraju da budu kongruentne, odnosno moraju da daju istu informaciju, ne smeju biti nikakve kontradikcije između tih informacija - navodi Miodrag i nastavlja:

- Uvodni simptomi su osećaj nekakve letargije, apatije, čak osobe zevaju, malo su pospane, mnogi od njih nisu ni svesni svega toga. Ako se taj začarani krug ne prekine, osobe počinju da osećaju mučninu, počinje znojenje hladno, počinje bledilo, a u najekstremnijim varijantama, javlja se i povraćanje

Deca, žene, osobe koje imaju migrenu, osobe koje imaju neka neurološka oboljenja, osobe koje su imale problem sa centrom za ravnotežu su podložnije ovom problemu

- Jedna od osnovnih mera kojom se sprečava pojava ovakvih simptoma je gledanje pravo, ka horizontu - kaže doktor navodeći da lekovi mogu da pomognu, ali i da unos hrane može uticati na ishod, odnosno da prejedanje pre puta, može dovesti do problema sa mučninom.

Koje savete je još imao da podeli, poslušajte u snimku:

Povezane vesti