Visoka temperatura može i te kako uticati na naš organizam, pa čak i podupreti neke probleme, koji su možda bili u stanju mirovanja. 

Na koji način utiče na štitastu žlezdu i koje je rešenje za ovaj zdravstveni problem, otkriva u "Jutru" prof. doktor Đuro Macut, endokrinolog:

- Visoka temperatura ne utiče direktno, ali ako već imamo poremećaj štitaste žlezde, onda svakako nije dobro izlaganje visokim temperaturama i mi našim pacijentima, koji pre svega imaju hipertireozu, to je povećana funkcija štitaste žlezde, kažemo da ne treba da se izlažu sunčevom zračenju, visokoj temperaturi. Onda je to klasičan savet tokom leta, da idu na more, ali da pokušavaju da izbegavaju onaj najtopliji deo dana, između 10 i 5 popodne. Znači, ako žele da se kupaju, mogu to ujutru ili popodne i svakako ne treba da se sunčaju intenzivno na suncu. Ono što je isto tu bitno je da ta temperatura i svetlost stimulišu zapravo rad štitaste žlezde, pa treba nositi i zaštitu za oči, recimo naočare za sunce - navodi doktor i otkriva da pojedini pacijenti osećaju simptome poput bolova u vratu, nekada povišenu temperaturu, teško gutaju, pa se na pregledu ustanovi da imaju upalni proces u štitastoj žlezdi, koji je povezan i sa povišenom temperaturom u nekim slučajevima. 

Simptomi da nešto nije u redu sa štitastom žlezdom mogu da budu veoma suptilni, pa da pacijent i ne zna da postoji problem.

- Neki od njih su i bezvoljnost, tromost, usporenost, dobijanje u težini, zaboravnost, kod žena to mogu biti i poremećaji ciklusa ili neke ne mogu da zatrudne. Pa sa druge strane do povećane funkcije žlezde, koja je možda ipak gora u tom smislu simptoma, gde se pacijenti stvarno lako zaduvaju, strašno brzo zamore, imaju stalno neka preskakanja, neke tahikardije, težine u vratu, knedle u grlu - navodi doktor i dodaje;

- Imamo period kada pokušavamo da zaustavimo dalje napredovanje procesa tog autoimunog u štitastoj žlezdi i onda dajemo neke prirodne suplemente, jedan od najpoznatijih je selen, da bismo zapravo zaštitili ćelije štitaste žlezde od antitela - kaže doktor.

Kako se otkriva problem sa štitastom žlezdom i na koji način se leči, poslušajte u snimku:

Povezane vesti