Ipak, aroma 'fatalne žene' je mit, sudeći prema novoj studiji.

Istraživači sa Univerziteta u Lajpcigu regrutovali su 91 muškarca da oceni mirise 29 žena, starosti između 20 i 30 godina.

Sve žene su bile vegetarijanke ili veganke, nisu pušile i nisu koristile nikakvu hormonsku kontracepciju poslednjih šest meseci. Njihovi mirisi su uzimani pamučnim jastučićima ispod pazuha u različitim fazama njihovog menstrualnog ciklusa, a muškarci su zamoljeni da ocene mirise na osnovu privlačnosti, prijatnosti i intenziteta.

Ranije se smatralo da će muškarci oceniti miris kao privlačniji, ako se uzima tokom vrhunca ovulacije - dan pre ovulacije i dan kada se ovulacija dogodi. Ovo je vreme kada je najveća verovatnoća da žena zatrudni.

Studija, međutim, nije otkrila vezu između visine privlačnosti i plodnosti.

U međuvremenu, dalja hemijska analiza pokazala je da nema razlike u hemijskom sastavu mirisa plodnih žena.
Pišući u časopisu "Proceedings of the Royal Society" B, tim je rekao:

- Odluke o izboru ljudskog partnera su zasnovane na kvalitetu potencijalnih partnera i, samim tim, oslanjaju se na procenu aspekata njihove fizičke privlačnosti.

- Čak i suptilne promene u fizičkom izgledu žene su predložene da pruže informacije o njenom trenutnom plodnom stanju, kao što su promene na licu ili glasu. Slično tome, suptilne promene u mirisu tela prenose informacije o plodnosti žena.

Ilustracija; Foto: LightField Studios/Shutterstock

Oni su zaključili:

- Naši rezultati nisu otkrili nikakve dokaze da je privlačnost muškaraca prema mirisu tela žena, pozitivno predviđena ženskom plodnošću. Štaviše, na hemijski sastav ženskog aksilarnog mirisa, nije uticalo njeno trenutno plodno stanje ili fluktuirajući nivoi hormona jajnika.

Prethodno istraživanje, koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Bernu u Švajcarskoj, sugerisalo je da žene u najplodnijoj tački svog menstrualnog ciklusa, oslobađaju reproduktivne hormone, koji imaju privlačniji miris.

Ukupno 28 žena dalo je svoj telesni miris, a uzorke je kasnije 57 muškaraca ocenilo od 0-100. Njihovi nivoi hormona su određeni uzorcima pljuvačke.

Žene sa visokim nivoom estrogena i niskim nivoom progesterona, indikatora plodnosti, stalno su ocenjene kao da imaju bolji miris.

U međuvremenu, posebna studija, objavljena 2016. godine, sugeriše da žene koje su najplodnije takođe postaju privlačnije drugim ženama, što je teško objasniti sa evolucione tačke gledišta.

Povezane vesti