O čemu treba da vodimo računa pre, a o čemu, nakon operacije, pitali smo ovoga “Jutra” načelnika službe za ORL Insituta za majku i dete “Dr Vukan Čupić” dr Vladana Šubarevića.

“Ovo što se desilo u Zagrebu je samo povod. Reč je o operaciji sa mnogo zagonetki, sa mnogo nepredviđenih situacija koje mogu da se dese. Iako je jedna od najizvođenijih operacija na svetu, ali sa sobom nosi I određene rizike”.

“Nije problem izvaditi krajnike, već izvesti operaciju kraju, odnosno zaustavljanje krvarenja je mnogo veći deo posla. Tu treba biti vrlo precizan I smiren, da pacijent iz sale izađe poptuno čist i suv. To je samo mali deo. Operacija krajnika za nas znači dve nedelje, jer toliko traje oporavak. Tek kad prođu dve nedelje, mi se smirimo I kažemo da je sve u redu. Upravo tokom te dve nedelje moguće su ovakve situacije. Pre svega mislim na sekundarna krvarenja, I tu imamo dva kritična momenta. Prvi je da se krvarenje pojavi u prvih 24 sata od operacije, a drugi je ovaj slučaj koji se desio u Zagrebu – krvarenje sedmi-osmi dan. Tada se dešava da fibrijske naslage, odnosno dve rane koje imate u ustima, koje se ne ušivaju. Te fibrilske naslage od sedmog dana od operacije hoće da opadaju naglije, što bi se reklo, i ako otpadnu u većim količinama, pa je moguće krvarenje”, objašnjava dr Šubarević.

Kako postupiti u takvim situacijama, pričao je dr u nastavku:

Povezane vesti