U crevima žive milioni mikroba koji reaguju na ono čime ih hranimo. Kada jedemo hranu koja doprinosi rastu dobrih mikroba, dobrobit možemo osetiti već u roku od nekoliko dana. Takođe, kada jedemo pogrešnu hranu, zdravlje creva će početi da slabi.

Nutricionistica Stefani Mur navela je sve vrste namirnice, koje se smatraju najvećim neprijateljima probavnog sistema.

Ultraprerađena hrana

Ultraprerađena hrana sadrži konzervanse, zaslađivače, veštačke boje i arome. To su gazirana pića, kobasice, pileći medaljoni, hleb, keksi, pahuljice koje jedemo za doručak, jogurti s dodatnim šećerom, supe iz kesice, sladoled i čips.

Konzumiranje velikih količina ultraprerađene hrane povezano je sa nizom zdravstvenih problema: od bolesti srca i dijabetesa tipa 2, do sindroma iritabilnih creva, depresije, astme i raka.

Hrana pržena u dubokom ulju

Ulja koja se koriste za prženje iznimno loše deluju na creva. Mur savetuje da pokušate da smanjite količinu pržene hrane u svakodnevnoj ishrani i da je uravnotežite sa zdravim obrocima koji neguju creva.

Šećer

Šećer hrani nepoželjne mikrobe u crevima i ne donosi nikakvu nutritivnu korist. Čak i zdravije opcije poput meda i javorovog sirupa treba konzumirati u malim količinama.

Veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači mogu da izgledaju kao zdravija alternativa šećera, ali mogu i da sabotiraju zdravlje creva.

Povezane vesti