Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, urađena je transplatacija srca, prvi put nakon 29 godina i to zahvaljujući dobročinstvu porodice, koja je dala saglasnost da organi jedne preminule osobe spasu šest drugih života. Među njima je i 34-vorogodišnjak, koji život nastavlja sa novim srcem.

Gosti "Jutra" bili su kardiolog dr Dragana Košević i kardiohirurg Saša Borović, lekarski tim Instituta Dedinje, koji su detaljnije govorili o ovom slučaju. 

- Prvi put na ovom prostoru jugoistočne Evrope, nema Mađarska, nema Rumunija, nema Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Slovačka, imamo mi u Srbiji, na Dedinju. To je jedan aparat, jedna mašina, jedna kutija u koju se stavi srce i srce se perfonduje, odnosno krv donora teče kroz srce i srce radi. Srce sve vreme kuca, od trenutka kad se uzme iz grudnog koša donora, tad se zaustavi, stavi se na mašinu i sve do trenutka kada se ugradi u grudni koš primaoca, srce kuca. Nema trenutka kada srce pati zbog nedostatka krvi i nedostatka kiseonika - kaže Saša i ističe da je manja mogućnost za komplikacije što je kraće vreme od uzimanja srca do transplantacije.

A kako izgleda kada pacijent sazna da postoji potencijalni donor, Dragana kaže:

- Momenat sam saopštavanja je veoma emotivan za sve nas. Uvek bude par sekundi tišine, ali svakako bude velika radost i svi očekujemo da se taj momenat desi.

Mnogi ljudi i ne znaju da je za celokupan proces transplantacije potrebna velika organizacija:

- Ukupan tim, koji je involviran u sam proces transplantacije od prvog trenutka ima od 24 do 26 osoba. To je strahovito izazovno organizovati i uskladiti. Vremenom se taj broj smanjuje - navodi kardiohirurg.

Šta su još gosti rekli na ovu temu, pogledajte u snimku:

Povezane vesti