
ZA LAGAN KORAK! 9 jednostavnih kućnih recepata protiv OTEČENIH NOGU
Potrebne sastojke sigurno već imate kod kuće...
11.5.2025. 8:06
Sušeno bilje i začini mogu trajati od 1 do 4 godine, ali to zavisi od vrste začina i načina na koji se obrađuju i čuvaju. Generalno, začini će vremenom izgubiti svoju aromu i snagu ukusa.
Ilustracija Foto: Ocskay Mark/Shutterstock
5.8.2024.|9:40
Izvor: klix.ba/N.O.
Ako već neko vreme sakupljate bilje i začine, možda se pitate da li im ističe rok trajanja i kada ih treba zameniti.
Prilikom određivanja roka trajanja sušenog bilja i začina, varijable koje treba uzeti u obzir uključuju njihovu vrstu, obradu i skladištenje. Sušeno bilje obično traje 1 do 3 godine. Primeri uključuju: bosiljak, origano, timijan, lovorov list, koper, peršun, korijander, mentu, kao i žalfiju.
Mleveni začini ili začini u prahu obično imaju rok trajanja od 2-3 godine. Uobičajeni primeri su: đumbir u prahu, beli luk u prahu, mleveni cimet, čili u prahu, mlevena kurkuma, mleveni kardamom, mlevena paprika, mešavine začina.
Celi ili nemleveni začini imaju najduži rok trajanja jer je manji deo njihove površine izložen vazduhu i svetlosti. Ovo im omogućava da duže zadrže svoja aromatična ulja i jedinjenja ukusa.
Ako se pravilno čuvaju, celi začini mogu trajati do 4 godine. Primeri uključuju: ceo biber u zrnu, korijander, seme senfa, seme komorača, seme kima, seme kima, ceo muškatni oraščić, karanfilić, štapići cimeta, cele sušene čili paprike.
So je izuzetak od pravila jer se može koristiti neograničeno, bez obzira na veličinu i oblik, bez kvarenja ili gubitka ukusa.
Međutim, ako koristite začinjenu so, svi dodatni začini mogu vremenom izgubiti svoju snagu.
Sušeno bilje i začini zapravo ne ističu niti se „pokvare“ u tradicionalnom smislu. Kada se kaže da se začin pokvario, to jednostavno znači da je izgubio većinu svog ukusa, jačine i boje. Na sreću, malo je verovatno da ćete se razboleti od jedenja začina koji su se pokvarili.
Mnogi začini kupljeni u prodavnici navode datume najbolje do, što ukazuje na vremenski okvir tokom kojeg će zadržati svoj najjači ukus i kvalitet.
Još uvek je generalno bezbedno konzumirati sušeno bilje i začine kojima je istekao rok trajanja, iako neće dodati ni približno toliko ukusa kao sveže.
Ako niste sigurni koliko dugo imate svoje začine, možete da utvrdite da li su spremni za osveženje tako što ćete proveriti njihov miris i ukus. Zgnječite ili utrljajte malu količinu u dlan. Ako je miris slab, a ukus slab, verovatno je vreme da ih zamenite.
Potrebne sastojke sigurno već imate kod kuće...
11.5.2025. 8:06
Svako ko želi na pravi način da vodi računa o svom zdravlju, trebalo bi da zna ovih nekoliko stvari.
10.5.2025. 9:38
Simptomi su specifični, i pre navode na gastroenterološki nego na ginekološki problem.
8.5.2025. 11:46
Potrebne sastojke sigurno već imate kod kuće...
11.5.2025. 8:06
Svako ko želi na pravi način da vodi računa o svom zdravlju, trebalo bi da zna ovih nekoliko stvari.
10.5.2025. 9:38
Simptomi su specifični, i pre navode na gastroenterološki nego na ginekološki problem.
8.5.2025. 11:46
Uskršnji i prvojamski praznici su uveliko prošli, i sada se mnogi bore sa detoksikacijom i kako se vratiti na zdrav režim ishrane.
7.5.2025. 9:09
Bez razmišljanja ih možete jesti kad god.
7.5.2025. 8:47
Proleće, osim što je period intenzivnog cvetanja i prijatnih vremenskih prilika, predstavlja i sezonu povećane koncentracije alergena, posebno polena.
7.5.2025. 8:19
Danijelu Dimitrovsku verio je dečko Jevrem Kosnić, a manekenka ne krije svoju sreću.
11.5.2025. 13:07
Tea Tairović je uprkos povredi nastavila da peva i pokazala kako izgleda biti pravi profesionalac.
11.5.2025. 12:26
Danas je tačno tri meseca otkako je pevačici Jeleni Karleuši ugašen Instagram nalog.
11.5.2025. 12:06
Često zbog što većeg efekta nose neudobne kostime, uske korsete, previsoke potpetice – a posledice... Posledice mogu biti brojne...
11.5.2025. 8:33
Otkrila iskreno kako se oseća.
11.5.2025. 8:11
Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević važe za jedan od najskladnijih parova na estradi, a evo i kako to postižu.
10.5.2025. 11:23