Da li ste čuli za DOPAMINSKI JELOVNIK? Nutricionistkinja savetuje ŠTA da jedemo kako bismo bili srećni
Dopaminski jelovnici su sve popularniji, a navodno bi mogli mnogo da utiču na vaš život.
10.1.2025. 10:51
Sušeno bilje i začini mogu trajati od 1 do 4 godine, ali to zavisi od vrste začina i načina na koji se obrađuju i čuvaju. Generalno, začini će vremenom izgubiti svoju aromu i snagu ukusa.
5.8.2024.|9:40
Izvor: klix.ba/N.O.
Ako već neko vreme sakupljate bilje i začine, možda se pitate da li im ističe rok trajanja i kada ih treba zameniti.
Prilikom određivanja roka trajanja sušenog bilja i začina, varijable koje treba uzeti u obzir uključuju njihovu vrstu, obradu i skladištenje. Sušeno bilje obično traje 1 do 3 godine. Primeri uključuju: bosiljak, origano, timijan, lovorov list, koper, peršun, korijander, mentu, kao i žalfiju.
Mleveni začini ili začini u prahu obično imaju rok trajanja od 2-3 godine. Uobičajeni primeri su: đumbir u prahu, beli luk u prahu, mleveni cimet, čili u prahu, mlevena kurkuma, mleveni kardamom, mlevena paprika, mešavine začina.
Celi ili nemleveni začini imaju najduži rok trajanja jer je manji deo njihove površine izložen vazduhu i svetlosti. Ovo im omogućava da duže zadrže svoja aromatična ulja i jedinjenja ukusa.
Ako se pravilno čuvaju, celi začini mogu trajati do 4 godine. Primeri uključuju: ceo biber u zrnu, korijander, seme senfa, seme komorača, seme kima, seme kima, ceo muškatni oraščić, karanfilić, štapići cimeta, cele sušene čili paprike.
So je izuzetak od pravila jer se može koristiti neograničeno, bez obzira na veličinu i oblik, bez kvarenja ili gubitka ukusa.
Međutim, ako koristite začinjenu so, svi dodatni začini mogu vremenom izgubiti svoju snagu.
Sušeno bilje i začini zapravo ne ističu niti se „pokvare“ u tradicionalnom smislu. Kada se kaže da se začin pokvario, to jednostavno znači da je izgubio većinu svog ukusa, jačine i boje. Na sreću, malo je verovatno da ćete se razboleti od jedenja začina koji su se pokvarili.
Mnogi začini kupljeni u prodavnici navode datume najbolje do, što ukazuje na vremenski okvir tokom kojeg će zadržati svoj najjači ukus i kvalitet.
Još uvek je generalno bezbedno konzumirati sušeno bilje i začine kojima je istekao rok trajanja, iako neće dodati ni približno toliko ukusa kao sveže.
Ako niste sigurni koliko dugo imate svoje začine, možete da utvrdite da li su spremni za osveženje tako što ćete proveriti njihov miris i ukus. Zgnječite ili utrljajte malu količinu u dlan. Ako je miris slab, a ukus slab, verovatno je vreme da ih zamenite.
Dopaminski jelovnici su sve popularniji, a navodno bi mogli mnogo da utiču na vaš život.
10.1.2025. 10:51
Šestog januara riba, sedmog januara meso, a osmog sve ono što je ostalo od šestog i sedmog! Šta da radimo posle praznika i kako da vratimo organizam u balans, pitali smo nutricionistkinju Milku Raičević.
10.1.2025. 9:21
Zamislite da morate da obavljate kućne poslove i to noktima dužim od metar! To je pošlo za rukom jednoj majci, koja je sa tako ekstremnim manikirom kuva i čuva čak petoro dece! Pitamo se kako...
9.1.2025. 15:00
Dopaminski jelovnici su sve popularniji, a navodno bi mogli mnogo da utiču na vaš život.
10.1.2025. 10:51
Šestog januara riba, sedmog januara meso, a osmog sve ono što je ostalo od šestog i sedmog! Šta da radimo posle praznika i kako da vratimo organizam u balans, pitali smo nutricionistkinju Milku Raičević.
10.1.2025. 9:21
Zamislite da morate da obavljate kućne poslove i to noktima dužim od metar! To je pošlo za rukom jednoj majci, koja je sa tako ekstremnim manikirom kuva i čuva čak petoro dece! Pitamo se kako...
9.1.2025. 15:00
Ukoliko želite da nakon jače praznične ishrane vratite balans i krenete sa treninzima, važno je da to uradite na pravilan način.
9.1.2025. 9:53
Ovim tretmanom bi navodno trebalo da se rešite blažih migrena, problema sa sinusima, ali i alergija i vrtoglavica.
8.1.2025. 11:27
Stručnjaci upozoravaju ljude sa osetljivim stomakom da izbegavaju podgrevanje božićnih ostataka hrane tokom praznične sezone, zbog potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika.
7.1.2025. 8:06
"Ne mogu da budem skromna devojka koja je svima dobra i svima ugađa".
10.1.2025. 10:18
Pevač je pričao o svojoj bivšoj supruzi i na koji način zajedno odgajaju ćerkicu.
10.1.2025. 9:45
Sreli smo se sa pevačem koji je ekipu "Exkluziva" sjajno ugostio i usput nam otkrio kako izgleda njegova ishrana, šta sebi ne dozvoljava što se tiče fizičkog izgleda, i da li za nekim namirnicama ne prestaje da žudi.
10.1.2025. 9:26
Dugo je radila kao softverski tehničar i bila na vrlo plaćenoj poziciji, ali je onda odlučila da ostavi sve i ostvari svoj san iz detinjstva. Ta želja se probudila onda kada je odnela titulu pobednice druge sezone "MasterChefa Srbija".
10.1.2025. 9:02
Pevačici je protekla godina donela razvod, ali i brojne poslovne uspehe, među kojima je svakako lansiranje prvog JK parfema!
10.1.2025. 8:42
Pitali smo našeg poznatog astrologa Vladimira Vlajića šta pevačicu čeka 2025. godine.
10.1.2025. 8:08