Pet grešaka koje sprečavaju žene da skinu višak kilograma!
Da li se borite sa viškom masti? Ovo su najčešće stvari koje možda radite pogrešno, a koje vas sprečavaju da smršate.
7.11.2024. 8:49
Sušeno bilje i začini mogu trajati od 1 do 4 godine, ali to zavisi od vrste začina i načina na koji se obrađuju i čuvaju. Generalno, začini će vremenom izgubiti svoju aromu i snagu ukusa.
5.8.2024.|9:40
Izvor: klix.ba/N.O.
Ako već neko vreme sakupljate bilje i začine, možda se pitate da li im ističe rok trajanja i kada ih treba zameniti.
Prilikom određivanja roka trajanja sušenog bilja i začina, varijable koje treba uzeti u obzir uključuju njihovu vrstu, obradu i skladištenje. Sušeno bilje obično traje 1 do 3 godine. Primeri uključuju: bosiljak, origano, timijan, lovorov list, koper, peršun, korijander, mentu, kao i žalfiju.
Mleveni začini ili začini u prahu obično imaju rok trajanja od 2-3 godine. Uobičajeni primeri su: đumbir u prahu, beli luk u prahu, mleveni cimet, čili u prahu, mlevena kurkuma, mleveni kardamom, mlevena paprika, mešavine začina.
Celi ili nemleveni začini imaju najduži rok trajanja jer je manji deo njihove površine izložen vazduhu i svetlosti. Ovo im omogućava da duže zadrže svoja aromatična ulja i jedinjenja ukusa.
Ako se pravilno čuvaju, celi začini mogu trajati do 4 godine. Primeri uključuju: ceo biber u zrnu, korijander, seme senfa, seme komorača, seme kima, seme kima, ceo muškatni oraščić, karanfilić, štapići cimeta, cele sušene čili paprike.
So je izuzetak od pravila jer se može koristiti neograničeno, bez obzira na veličinu i oblik, bez kvarenja ili gubitka ukusa.
Međutim, ako koristite začinjenu so, svi dodatni začini mogu vremenom izgubiti svoju snagu.
Sušeno bilje i začini zapravo ne ističu niti se „pokvare“ u tradicionalnom smislu. Kada se kaže da se začin pokvario, to jednostavno znači da je izgubio većinu svog ukusa, jačine i boje. Na sreću, malo je verovatno da ćete se razboleti od jedenja začina koji su se pokvarili.
Mnogi začini kupljeni u prodavnici navode datume najbolje do, što ukazuje na vremenski okvir tokom kojeg će zadržati svoj najjači ukus i kvalitet.
Još uvek je generalno bezbedno konzumirati sušeno bilje i začine kojima je istekao rok trajanja, iako neće dodati ni približno toliko ukusa kao sveže.
Ako niste sigurni koliko dugo imate svoje začine, možete da utvrdite da li su spremni za osveženje tako što ćete proveriti njihov miris i ukus. Zgnječite ili utrljajte malu količinu u dlan. Ako je miris slab, a ukus slab, verovatno je vreme da ih zamenite.
Da li se borite sa viškom masti? Ovo su najčešće stvari koje možda radite pogrešno, a koje vas sprečavaju da smršate.
7.11.2024. 8:49
Stručnjaci već dugo upozoravaju da budemo oprezniji u kuhinji, jer način na koji peremo sudove, pa čak i vrsta daske za sečenje, kašike ili mutilice koje koristimo, potencijalno ugrožava zdravlje.
6.11.2024. 8:53
Za mnoge je farbanje postalo skupo, naročito ako to radite u frizerskom salonu. Međutim, postoji način da to proredite i da ređe idete kod frizera.
6.11.2024. 7:44
Da li se borite sa viškom masti? Ovo su najčešće stvari koje možda radite pogrešno, a koje vas sprečavaju da smršate.
7.11.2024. 8:49
Stručnjaci već dugo upozoravaju da budemo oprezniji u kuhinji, jer način na koji peremo sudove, pa čak i vrsta daske za sečenje, kašike ili mutilice koje koristimo, potencijalno ugrožava zdravlje.
6.11.2024. 8:53
Za mnoge je farbanje postalo skupo, naročito ako to radite u frizerskom salonu. Međutim, postoji način da to proredite i da ređe idete kod frizera.
6.11.2024. 7:44
Postoji veoma brz, jednostavan test koji se može završiti za nekoliko sekundi, otkrivajući da li možda imate problema sa srcem ili ne.
5.11.2024. 10:07
Pojedine žene generalno imaju problem da skinu višak kilograma, a reklo bi se da u menopauzi, odnosno nakon 50-e godine to postaje još teže. Ipak, postoji način kako da postignete željene rezultate.
5.11.2024. 9:03
Kada se govori o pesticidima, mnogi ljudi misle da se organska hrana ne tretira njima, međutim, to baš i nije tako.
4.11.2024. 11:48
Umesto Filipa, Nenada i Branka, čak osam mališana ima glavnu reč kada je ocenjivanje jela u pitanju.
7.11.2024. 21:26
Malo šta može da iznenadi sudije MasterChefa, ali žuti tim je i u tome uspeo.
7.11.2024. 21:16
Iako se u kuhinji odlično slažu, Tatjana je imala manju primedbu na Anjin način pričanja, tokom spremanja jela.
7.11.2024. 21:12
Iako su do sada Filip, Nenad i Branko obavljali funkciju sudija, ovaj put su tu ulogu prepustili nekom drugom.
7.11.2024. 21:01
Kako bi povećali svoje šanse za pobedu, Anja, Stefan i Ninoslav su baš njega izabrali za četvrtog vođu.
7.11.2024. 20:56
Glumac Ivan Bosiljčić razgovarao je sa ekipom "Exkluziva"!
7.11.2024. 13:28