O ovoj temi razgovarali smo u "Jutru" sa kardiologom dr Miljkom Ristićem i pilotom Stevanom Ignjatovićem.

Kao pilot sa 40 godina radnog iskustva, Stevan Ignjatović je istakao pravilo koje bi moralo da se primenjuje na svakom aerodromu u svetu, a u praksi se s njim nismo susretali.

"Svaka bolest mora da se prijavi prilikom čekiranja za ulazak u avion. To se nikada ne radi, to se krije, jer se ljudi stide. Dešava se da putnica premine u toaletu jer joj je pukla trbušna aorta ili trudnica, koja ima probleme u drugom stanju i ne priloži izveštaj svog ginekologa da li može da leti, doživi spontani pobačaj u avionu“, priseća se Stevan i dodaje da je procedura za pilote i celu posadu aviona, kao i za putnike, izuzetno komplikovana ukoliko dođe do smrtnog ishoda tokom letenja:

"Posada i putnici moraju da idu u izolaciju, da se vidi da li je to bila prirodna smrt ili neka infektivna zaraza koja je smrt prouzrokovala. Tada se pišu izveštaji".

Stevan podseća da na svim aerodromima postoji organizovana medicinska služba koja će propratiti sva dešavanja. Da bismo izbegli nepredviđene situacije, zato je važno pokazati izveštaj lekara o svom zdravstvenom problemu.

Nepredviđene situacije u avionu zbog kojih je obavezno prinudno sletanje se na Zapadu i te kako kažnjava za one koji su zdravstveni problem prećutali, dok kod nas ta pravila još uvek nisu zaživela.

"Pacijentu koji je bolestan od kardiovaskularnih bolesti može pozliti i na ulici, dok sedi u parku, jer nikad ne znate kada će to da se aktivira. Putovanje avionom može prouzrokovati pogoršanje zdravsvenog stanja. Svi kardiovaskularni pacijenti treba da imaju potvrdu lekara da li su oni sposobni za putovanje avionom", savetuje i kardiolog dr Ristić.

Povezane vesti