Sadrži vlakna, složene ugljene hidrate, proteine, minerale kao što su magnezijum, fosfor, gvožđe, cink i vitamine. Telo ih može još bolje apsorbovati ako ovas kuvate ili, još bolje, potopite ovsene pahuljice preko noći.

Ali, ako ste posle ovog doručka brzo gladni, nešto radite pogrešno. Obratite pažnju na ovih pet zamki zbog kojih ćete dobijati na težini.

Ključna je količina porcije

Zahvaljujući složenim ugljenim hidratima ovsena kaša pruža posebno dobru i dugotrajnu sitost. Međutim, često se čini da je mera (40-50 grama) ovsene kaše premalo, no ne zaboravite da će nabubriti u tečnosti, a osim toga dodaćete joj još zdravih sastojaka.

Sveže voće

Voće ne sadrži samo vitamine nego je i puno vlakana. Jabuke, na primer, sadrže pektin, koji osigurava dugotrajnu sitost. Ako volite da uzmete malo više ovsene kaše, radije dodajte još voća. Na primer, jagode, jer imaju malo kalorija, bogate su hranljivim materijama i prijatne slatkoće. Bobičasto voće poput borovnica i malina smatra se najzdravijim, a odlično se slaže sa ovsenom kašom.

Bez visokokaloričnih sastojaka

Suvo voće kao što su urme i smokve često se stavlja u ovsenu kašu. To jesu zdrave opcije, međutim suvo voće ima znatno više kalorija od svežeg jer sadrži mnogo fruktoze. Takođe, mnogo orašastih plodova, čokoladne kuglice ili granola sadrže daleko više kalorija nego što mislite. Šaka orašastih plodova i nekoliko komada suvog voća dnevni je limit. Gotovu granolu izbegavajte jer ne možete znati koliko u njoj ima šećera.

Ne zaboravite proteine

Posle dobrog doručka dugo biste trebali biti puni energije i siti. Održavanje sitosti može se postići kombinovanjem složenih ugljenih hidrata, vlakana i proteina. Sve je to već sadržano u ovsnoj kaši, ali ako joj dodate malo više proteina poput kašike putera od orašastih plodova ili grčki jogurt, skyr ili kvark, bićete siti do ručka.

Mleko ili voda

Ako vam se ne sviđa kaša obogaćena proteinima, onda barem koristite mleko. Potopite li ovas samo u vodi kako biste uštedeli na kalorijama, nećete biti dugo siti. Osim toga, voda vas mami da kašu zasladite, dok kaša pripremljena s mlekom već ima malo prirodne slatkoće.

Povezane vesti