Pojedini ljudi s vremena na vreme imaju zadržavanje vode u organizmu, koje posledično dovodi i do oticanja nogu. Međutim, oticanje se može javiti i usled problema sa srcem, o čemu je detaljnije u emisiji "150 minuta" govorio dr Rodoljub Ristić, internista subspecijalista kardiolog:

- Zadržavanje tečnosti u organizmu može biti posledica mnogo više unošenja natrijuma, natrijum-hlorida, soli, slane hrane, sedentarni način života, pojavljuju se otoci, edemi na nogama - kaže doktor, a kako dodaje, pacijenti se najčešće javljaju kada primete otoke na nogama, na potkolenicama.

- Otoci se u početku ne javljaju preko dana, nego tek uveče, polako kada treba da legnu, oni su sve veći i veći. To su testasti otoci, na pritisak ostaje udubljenje i to ujutru nestaje, da bi se ponovo  sve više i više javljalo. Dakle, otoci na potkolenicama, obostrano, su jedan od prvih razloga zašto pacijent dolazi kod kardiologa - ističe doktor.

Ukoliko problem jeste u kardiovaskularnom sistemu, dr Ristić objašnjava kako se tome pristupa. Za početak, važno je razgovarati sa pacijentom i saznati da li ima i neke druge tegobe, poput pritiska u grudima, nedostatka vazduha, brzog zamaranja itd.

Takođe, postoji jedan protokol pregleda koji treba uraditi obavezno da bi se videlo da li su otoci srčanog porekla i ako jesu, šta je izazvalo da srce pravi problem. 

- Preko 50 posto krvi, koja se zatekla u levoj komori, mora biti izbačeno jednom kontrakcijom. Bude li manje, to je već znak slabosti i sad razmišljamo o otocima na nogama i znamo da je to vrlo verovatno kardiološka posledica - navodi doktor.

Sledeći korak je nošenje holtera, koji će dati uvid o stanju srca i srčanog ritma, a kako doktor dalje ističe, jedan od najvećih faktora rizika za nastajanje otoka, odnosno za obolenje srca i srčane slabosti jeste povišen krvni pritisak.

Koji su ostali faktori rizica i zašto je genetika izuzetno važna, pogledajte u snimku:

Povezane vesti