Gost "150 minuta" bila je upravo Tijana koja je sa gledaocima Prve podelila iskustvo koje je doživela pre nekoliko večeri kada je na ulicama Vračara srela ženu kako dezorijentisano hoda. Tijana je, kako priča, pozvala policiju koja je nepoznatu ženu preusmerila u kliniku za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" na osnovni lekarski pregled.

Za to vreme, Tijana je uspela da stupi u kontakt sa ćerkom dementne žene na Fejsbuku.

To je bio povod da se u emisiji "150 minuta" bavimo položajem dementnih osoba u društvu, procedurama koje dementne osobe moraju da prođu kada ih prolaznici pronađu na ulici, a saznali smo i savete koje možemo da primenimo ukoliko sretnemo dementnu osobu.

"Osobu koja uđe u kliniku "Dr Laza Lazarević" pregleda naš lekar specijalista opšte prakse. Nakon pregleda i propisivanja terapije, mi pozivamo centar za socijalni rad, jer demencija nije indikacija za prijavu u našu ustanovu. Uključuje se socijalna služba koja stupa u kontakt sa porodicom pacijenta", objašnjava Jelena Anđelković iz Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Samo u slučaju da je demencija praćena agresivnošću, lekari iz klinike zadržavaju pacijenta.

Da li nepoznati prolaznik ima pravo da se raspituje o dementnoj osobi koju je prethodno pronašao na ulici, u slučaju da porodica još uvek nije pronađena i šta još mi, kao prolaznici, možemo da učinimo kako bismo pomogli u ovakvim situacijama, detaljnije u nastavku:

Povezane vesti