Iako bi lekove trebalo kupovati u apotekama, pojedini građani se odlučuju da to rade na lokalnoj pijaci, a pretpostavka je da to rade zbog pristupačnije cene. 

Međutim, koliko ovo može biti opasno i kako uopšte lekovi dospevaju na pijacu, objasnila je u "Jutru" Aleksandra Dimitrijević, magistar farmacije.

- Jedan od izvora takvih lekova, na samoj našoj pijaci jeste od sugrađana, koji iz nekog razloga više ne koriste svoju terapiju ili terapiju svojih ukućana, koji su možda preminuli, pa se iza njih zatekne neka količina lekova, sa kojom oni ne znaju šta da rade, a lekovi ili su u roku ili oni smatraju da se još uvek mogu iskoristiti, pa pošto to kod nas nije na najbolji način regulisano, oni nalaze načine da te lekove prebace ljudima koji to plasiraju na pijacama ili na nekim drugim potpuno neadekvatnim mestima, tako da je to jedan od najčešćih načina na koje takvi lekovi uopšte dospevaju na takva mesta - kaže Aleksandra i dodaje:

- Naravno da je opasno da ih bilo ko popije, jer za početak oni ne znaju uopšte šta kupuju. To što je neki lek stavljen u određenu kutijicu, ne znači da je on tu i bio. Znači, ne postoji kontrola takvog leka. Od toga da je on u ispravnom stanju unet uopšte, kao što se to dešava u apoteci, gde mi znamo da je to lek koji stiže kod nas ispravan, taj lek koji se nalazi na pijaci nema nikakvu garanciju da je ispravan i ne znamo ni kako je čuvan i da li je došlo do nekih promena u samom leku i kako bi on mogao da deluje ukoliko su te promene nastupile - navodi Aleksandra, ističući:

- Taj lek može da dovede do ozbiljnih tegoba, od onih tipa glavobolje, mučnine, povraćanja, pa i do nekih kardioloških i neuroloških tegoba, a takođe može da se desi da je lek i ispravan i da je očuvan, da se njegova efikasnost smanjila možda zbog isteka roka trajanja i da tretirajući neki problem takvim lekom dođemo u situaciju da takav problem zapravo i ne rešimo, nego ga još i pogoršamo.

S obzirom na to da se nalaze izloženi suncu, na tezgama, Aleksandra ističe i da temperatura takođe može uticati na ispravnost lekova.

Šta je još Aleksandra otkrila i posavetovala, pogledajte u snimku:

Povezane vesti