Budući da kupaći kostimi mogu da budu skupi, isplati se da ih perete svake večeri. Napravljeni su od spandeksa, tkanja koje je rastegljivo, ali može da izgubi to svojstvo ako ga dobro ne održavate.

Zapravo, ionako će se to vremenom desiti, ali ako ga perete svakodnevno, svake večeri, zadržaće originalan oblik i formu.

Hlor u bazenima, baš kao i morska so i kreme za sunčanje, mogu da naštete elastičnosti kupaćih kostima i da uzrokuju promenu boje tkanine. Beli kupaći kostimi posebno su osetljivi na hlor i postaće žuti.

Pranje kupaćih kostima trebalo bi da bude ručno, a ako ga perete u mašini, stavite ga u vrećicu za nežnu odeću. Upotrebite pritom lagani deterdžent i stavite na ciklus za osetljivu odeću.

Bilo bi idealno da isperete kupaći kostim što je pre moguće hladnom vodom iz slavine i to nakon svakog nošenja. Zato je dobro tuširati se na plaži ili kad izađete iz bazena, to pomaže i kupaćem, ne samo koži. Ako imate vremena, uveče, stavite kupaći u lavor neka se natapa oko pola sata. Treba znati da obična voda zapravo ne uklanja sav hlor ili so.

Možete napraviti kupku kako biste u potpunosti isprali kupaći - u lavor s kupaćim i hladnom vodom dodajte kašiku tečnog deterdženta za pranje osetljive odeće.

Iako većina mrlja ide dole, teže je ukloniti kreme za samotamnjenje, jer ulaze dubinski u teksturu. Kad ga iscedite, sušite ga u seni, dalje od direktnog sunca, jer od UV zraci mogu da izblede boju. Iako je kupaći za sunce, ovaj korak sačuvaće mu boju, piše The Spruce.

Ipak, bez obzira na to koliko ga održavali, kupaći ima svoj kvalitet, koji se vidi i po ceni.

"Gotovo svi kupaći kostimi danas su izrađeni od tkanine koja ima visoki postotak vlakana elastana, spandeksa ili likre kako bi bili rastegljivi. Za bolji kvalitet potrebna je kvalitetna pređa i dovoljno velik broj šavova po centimetru. Kada imate veći broj šavova, to utiče na cenu tkanine, pa kad žele da smanje troškove, smanjiće broj šavova. Time zapravo smanjuju i kvalitet", komentarisala je Margaret Bišop, stručnjak za tekstil s njujorškog "Fashion Institute of Technology" za HuffPost.

Dakle, ako želite kupaći koji traje godinama, isplati se uložiti, a pritom ga je potrebno održavati i prati.

Povezane vesti