Stvoreni smo za kretanje, a ostale radnje koje uključuju preterano ležanje ili sedenje, neprijatelj su našeg tela. Ipak, mnogi poslovi poput onih kancelarijskih uključuju duga razdoblja statičnog sedenja, koje ako je uz to povezano s inače sedalnim načinom života, izrazito loša kombinacija za naše zdravlje.

Trend "zadnjice kancelarijske stolice" (Office chair butt trend)

Poslednje je posebno zabrinulo mnoge korisnike TikTok društvene mreže, koji su zbog toga pokrenuli još jedan viralni trend. Ovaj se odnosi na izgled zadnjice onih osoba koje svoje osmočasovno radno vreme, pa i duže provode sedeći. Iza originalnog naziva "Office chair butt" opravdano se krije zabrinutost, koja se uglavnom odnosi na izgled i oblik gluteusa, ali i boli u leđima i ramenima zbog nepravilnog položaja u koji većina ljudi utone. Ipak, među mnogim videima osim ukazivanja na probleme koji zaista postoje, korisnici nude konkretna rešenja kako pomoći svome telu prilikom boravka u kancelariji.

Gubitak mišićne mase

Dugotrajno sedenje ni na koji način nije zdravo. Telo i mišići postaju oslabljeni, zbog čega može doći do neželjenih padova ili povreda tokom vežbanja. Osim toga, mišićna masa, koja je izuzetno važna, nestaje, prenosi Health. Preterano sedenje može uzrokovati skraćivanje i zatezanje mišića, što može biti i bolno.

- Sedenje na mišićima ceo dan i fizička neaktivnost dovodi do toga da mišić gubi tonus, a na kraju i oblik. Zbog toga, stražnjica postaje mekana, a mišiće koji su pre postojali, sada menja masno tkivo - objašnjava fizioterapeut Evan Džonson i dodaje kako dugotrajno sedenje obično ne šteti direktno gluteusima. Međutim, slabi gluteusni mišići mogu s vremenom dovesti do dodatnih problema, kao što su naprezanje drugih mišića u bedrima, leđima i vratnoj kičmi.

Statično sedenje podloga je za mnoge bolesti

Dugotrajno sedenje u statičnom položaju dovodi do veće napetosti mišića, naročito kada je u kombinaciji s radom na računaru ili ponavljajućim radom, a to dovodi do slabije cirkulacije. Loša cirkulacija može dovesti do oticanja nogu, posebno oko gležnjeva. Osim toga, loša cirkulacija dovodi do slabijeg rada mozga, pa je i to jedan od uzroka zašto često imamo problema s koncentracijom. Sedalni način života predstavlja rizik za prekomernu telesnu težinu, razvoj dijabetesa tipa 2 i srčane bolesti, a nažalost je i okidač za mentalne bolesti poput depresije i anksioznosti.

@jojofromdallas I hope there is a way to undo it 😭😭😭😭😔😔😔 #SENDHELP #BBLME #isad #officechairbutt ♬ Just A Girl - No Doubt

Kako preokrenuti izgled zadnjice?

Osim ličnog nezadovoljstva izgledom zadnjice, gubitku mišićne mase i tonusa, ako ne vežbamo, doprinose i godine. Suprotno tome, vežbanje može učinkovito pomoći da se preokrene ovaj proces, ali i izbegnu razne bolesti.

Neki od načina kroz koje možete uprkos sedenju uključiti aktivnost u svoj dan su:

  • hodajte ili vozite bicikl, a auto ostavite kod kuće ili
  • izađite iz autobusa ili tramvaja nekoliko stanica ranije i pešačite ostatak puta,
  • auto parkirajte dalje od mesta gde idete i ostatak puta pređite pešice.
  • u kancelariji povremeno ustanite i razgibajte se (napravite 10 čučnjeva i iskoraka),
  • umesto lifta koristite stepenice,
  • ako možete, koristite sto za stajanje, kako biste izbegli negativne učinke dugotrajnog sedenja ili
  • aktivirajte svoje mišiće, tako što ćete svakih 15-ak minuta raditi stisak gluteusa.

Povezane vesti