Kada su menstrualni bolovi znak ozbiljnih bolesti? Zašto nastaju i kako ih ublažiti? Da li je običajno da tokom velikih vrućina imamo produženi ciklus i trebali nakon toga da prekontrolišemo gvožđje? Sve će nam to objasniti ginekolog doktorka Dejana Milović. Dobro jutro i hvala vam što ste naša gošća.

Dobro jutro, hvala vam na pozivu. Kada su menstrualni bolovi normalna pojava? A u kojim slučajevima konstantan bol može da bude upozorenje na neki ozbiljni problem?

Doktorka je istakla da bolovi tokom menstrualnog ciklusa nisu normalna pojava i da bi se u takvim situacijama trebalo obratiti lekaru kako bi se pronašao uzročnik boli.

- Ja ne bih bolove podvela pod normalnu pojavu. Menstrualni ciklus je nešto što obeležava jedno razdoblje žena od početka prve menstruacije do poslednje menstruacije. Ta cikličnost i ponavljanje svakog meseca je jedna regularnost koja je praćena ritmom i količinom krvarenja. Uvek kada postoji problem bolnih ciklusa, bilo da on nastaje ispred ciklusa ili tokom samog ciklusa, treba tražiti uzrok - rekla je ginekološkinja, pa dodala da bolove koji su toliko jaki, da ometaju u svakodnevnom životu, nikako ne treba prihvatiti kao normalnu pojavu.

- Ne treba prihvatiti kao normalnost. Ukoliko isključimo cistične promene na jajnicima, ukoliko isključimo endometriozu, onda tragamo za daljim uzročnikom bolnih krvavljenja. To može biti hormonalna disregulacija ili kada nastupi menstrualno krvarenje zbog visokog nivoa prostaglandina, javlja se intenzivan bol. On se može okončati analgeticima koji se obično daju dva dana pre očekivanog ciklusa i negde se bol okupira. U suštini, mi lečimo posledicu i onda trebamo naći uzrok tome. Najčešće je uzrok disbalans hormona - rekla je doktorka i istakla da žene i devojke ne treba da trpe bol skopčan sa menstralnim ciklusom, bilo da se on javlja pre ili sa početkom ciklusa.

- Bol je ono što najčešće pacijenta dovodi lekaru i ne treba ni žena ni devojka da trpi bol skopčan sa menstrualnim ciklusom, bilo da se on javlja pre ili sa početkom ciklusa. Naš zadatak je da nađemo uzrok bola, jer ako žena narednih 30 godina ili koliko god bila u tom generativnom periodu kada ima ciklus, ima bol, onda je to potpuno poremećan konfor života - kaže doktorka.

Ginekološkinja Dejana Milović osvrnula se i na odlaganje ciklusa i odlazak na more za vreme menstruacije, a detaljnije o tome u videu u nastavku teksta.

Povezane vesti