Iako se u teoriji obolevanje od kancera povezuje sa starijim ljudima, istraživanja su pokazala da se ove bolesti javljaju čak i češće kod mlađih osoba.

Kako dolazi do toga da mlada osoba dobije dijagnozu raka, pre nego neko 3 puta stariji, otkrili su u "Jutru" prof. dr Vladimir Kovčin, specijalista interne medicine i subspecijalista onkologije i doc. dr Srđan Marković, specijalista interne medicine i gastroenterolog. 

- Ako pogledamo da je karcinom bolest koja je vrlo podmukla i uzrok nastanka karcinoma je multifaktorijalan, onda možemo delimično da odgovorimo na to pitanje. Ako mislimo o genetici, genetika nije toliko zastupljena, ide do 12 posto samo, kod nekih karcinoma. Znači da moraju da postoje neki drugi uzroci zašto sada mlađi obolevaju mnogo češće i imaju veći rizik nego starija populacija. I ako raščlanimo sve uzroke koji mogu ili većinu za koje znamo, onda možemo da dođemo do nekog odgovora, jer da bi karcinom nastao, potrebna je određena kumulacija, odnosno nagomilavanje rizičnih faktora i rizičnih materija u organizmu da bi se bolest ispoljila - kaže Vladimir i dodaje:

- To ne znači da će svako u istoj situaciji oboleti, jer naš organizam se svojim mehanizmima, kompenzatornim, bori protiv različitih patogena, tako i protiv materija i uzročnika karcinoma. Ako pogledamo u istoriju, mi smo imali hranu koja nije bila konzervirana, bilo je mnogo manje industrije i mnogo manje zagađenja i vazduha i zemlje, a s druge strane, mnogo manje pesticida, tek su se pojavili i sve to može da utiče u nekom vremenu, da dođe do kumulacije. Međutim, u to vreme nema mnogo zagađenja, a sada ako pogledamo, sve oko nas može da bude štetno i kancerogeno. Bukvalno sve, od hrane, vode, vazduha i mlade osobe, odmah po rođenju dolaze u kontakt sa takvom sredinom i vremenom naravno, kumulacijom svih tih štetnih faktora, povećava se rizik za nastanak karcinoma - ističe Vladimir i nastavlja:

- Starije osobe su celog života bile izložene, napravili su kompenzatorne mehanizme jednim delom, a s druge strane za taj životni period, kada nije bilo toliko kancerogena, one nisu kumulirale dovoljnu količinu koja bi izazvala bolest.

Šta su još gosti rekli na ovu temu, pogledajte u snimku:

Povezane vesti