O tome smo razgovarali sa neurohirurgom i subspecijalistom kliničke neurofiziologije prof. dr Brankom Đurovićem.

"Vrlo je važna odeća koju nosimo i da ona bude od prirodnih materijala, kako bismo dozvolili cirkulaciju vazduha i na taj način pomogli našem mehanizmu znojenja, kako bi bilo povećano. Na taj način smanjujemo temepraturu. Sada postavljamo pitanje kako se organizam štiti od pregrevanja. Postoje dva načina: adaptiranjem kardiovaskularnog sistema i znojenjem“, ističe dr Đurović.

Kada zadobijemo sunčanicu, dolazi do gubitka svesti i u slučaju da ne preduzmemo intenzivne mere reanimacije, takav organizam može da dođe u životnu opasnost. Doktor ističe da je u takvim situacijama važno da pod hitno sklonimo osobu iz takve sredine. U slučaju da je osoba svesna, uzimanje tečnosti i hlađenje su najbolji način za oporavak, savetuje doktor.

Iako mnogi praktikuju stavljanje leda na pojedine delove tela, dr Branko Đorđević ističe da to nije dobro.

"Kada stavimo led na jedan deo kože, ispod te kože dolazu i do skupljanja krvnih sudova i na taj način sprečavamo mogućnost znojenja. Tada moramo da pokušamo da spustimo telesnu temperaturu, ali ne hladnom, već toplom vodom. Ne sme da bude hladna, ledena, Mlaka voda je idealna. Prilikom dehidratacije, dolazi i do gubitka vitalnih elemenata, natrijuma, kalijuma... Zbog toga, ukoliko izlazimo napolje ili radimo neke poljoprivredne poslove, najbolje je da u litar mlake vode stavimo dva grama soli“, savetuje dr Đorđević.

Koje savete je još dao neurohirurg važne za ove tropske vrućine, poslušajte u nastavku:

Povezane vesti