Muškarci koji žele da smanje rizik od uobičajnog raka, trebalo bi da masturbiraju i imaju više se*sa, pokazalo je istraživanje.

Novi pregled postojećih studija, koje datiraju pre 30 godina, otkrio je da što muškarci češće ejakuliraju, manja je verovatnoća da će razviti rak prostate.

Istraživači su preporučili postizanje vrhunca 21 put mesečno, jer je literatura sugerisala da smanjuje rizik od bolesti za jednu trećinu. 

Iako tačan mehanizam nije dobro shvaćen, stručnjaci veruju da bi povećan dotok krvi u prostatu mogao pomoći izbacivanju kancerogena iz sperme i drugih tečnosti.

- Preporuka za rutinsku ejakulaciju, posebno među određenim starosnim grupama, predstavlja priliku za proaktivno upravljanje zdravljem prostate - napisao je tim. 

Članak objavljen ranije ovog leta u časopisu "Clinical Genitourinary Cancer", bavio se 11 studija u kojima je učestvovalo skoro 150.000 učesnika. Studije su sprovedene između 1990. i 2023. godine. 

Sva uključena istraživanja ispitivala su potencijalnu vezu između ejakulacije i raka prostate. Neki su imali čak 40 učesnika, dok su drugi imali hiljade volontera. Muškarci koji su proučavani bili su od 20 do 80 godina starosti.

Od pregledanih studija, jedna od najperspektivnijih je došla sa Harvardske medicinske škole. Učesnici, iz Harvardove studije o praćenju zdravstvenih radnika, uglavnom su bili belci, zdravstveni radnici između 46 i 81 godine. 

Muškarci su upitani koliko puta su ejakulirali mesečno tokom svojih 20-ih, 40-ih i u poslednjoj godini. Tim je otkrio da muškarci koji su imali vrhunac 21 ili više puta mesečno, imaju 31 odsto manji rizik od raka prostate od onih koji su to činili samo četiri do sedam puta mesečno. 

Najnovija studija, objavljena prošle godine u "The VWrld Journal of Men's Health", fokusirala se na muškarce starosti od 40 do 80 godina, koji su intervjuisani o njihovim se*sualnim navikama u 20-im, 30-im, 40-im godinama i godinu dana ranije. 

Istraživači su otkrili da muškarci koji su ejakulirali najmanje četiri puta mesečno, imaju najmanji rizik od raka prostate u poređenju sa onima koji su to činili ređe. 

Još uvek nije jasno kako tačno masturbacija može da smanji rizik od raka prostate, ali stručnjaci veruju da bi to moglo biti zbog povećanog dotoka krvi u prostatu, organ veličine oraha, koji se nalazi samo kod muškaraca. Smeštena između baze penisa i rektuma, prostata proizvodi tečnost koja se meša sa spermom, kako bi joj pomogla da putuje i preživi.

Dodatni protok krvi od masturbacije, mogao bi da isporuči vitalni kiseonik i hranljive materije koji pomažu u uklanjanju otpadnih proizvoda povezanih sa rakom. Pored toga, ejakulacija može pomoći u izbacivanju štetnih karcinogena, koji se mogu nakupiti u semenu.

Studija iz 2016. sa Univerziteta u Bostonu, uključena u pregled, takođe je sugerisala da česta ejakulacija stimuliše promene u tkivima prostate, odgovornim za brže stvaranje ćelija i stvaranje više citrata, jedinjenja za koje se pokazalo da ubija ćelije raka prostate. 

Međutim, najranija studija, iz 1990. godine, nije pokazala vezu između ejakulacije, masturbacije, upotrebe kontraceptiva, polno prenosivih bolesti i raka prostate. 

- Uprkos ovim izazovima, klinička relevantnost nalaza ne može se preceniti - napisali su istraživači i dodali:

- Veza koja se javlja između učestalosti ejakulacije i zdravlja prostate naglašava važnost uključivanja se*sualnog ponašanja u savetovanje pacijenata i strategije zdravstvene nege. 

Rak prostate je najčešći oblik bolesti kod muškaraca, koji pogađa jednog od osam i ubija 35.000, prema Američkom društvu za rak. 

Muškarci stariji od 65 godina imaju najveću verovatnoću da obole od raka prostate, što čini čak 60 odsto slučajeva. Rak prostate obično ne izaziva simptome u svojim početnim fazama. Kada se simptomi razviju, često uključuju probleme sa mokrenjem, gubitak kontrole bešike i creva, bolnu ejakulaciju i erektilnu disfunkciju.

Povezane vesti