Pretrage "da li retrogradni Merkur utiče na san" povećale su se za 600%, fenomen je postao popularan i na TikToku, a trenutno je i "vruća" tema na astrološkom Redditu.

Planeta Merkur vlada komunikacijom, tehnologijom, putovanjima i svakodnevnim poslovima, kao i astrološkim znacima Blizanci i Devica. Kada je Merkur retrogradan ili se čini da se kreće unazad, što je zapravo optička iluzija, sve te stvari mogu poći naopako.

"Od prijateljskih razgovora do velikih profesionalnih ugovora, ako nešto kažete, ukucate ili zapišete, Merkur je umešan u sve to. Dakle, kada je Merkur retrogradan, e-mail može zapeti u 'outboxu' danima, ugovori mogu biti odloženi, a lični razgovori mogu biti pogrešno shvaćeni," objasnila je poznata astrološkinja Inbal Honigman.

"Komunikacija je u centru svega što radimo. Ako pohvalite svoju najbolju prijateljicu, a ona izgleda uvređeno, krivac je Merkur jer vas je pogrešno razumela," rekla je Honigman.

Nezgode sa Merkurom mogu uključivati telefone, računare i tablete koji se neobjašnjivo kvare i moraju biti zamenjeni, propuštene letove, sastanke ili susrete, pa čak i neočekivane kontakte od bivših ljubavi ili prijatelja.

"Možda ćete videti da su pregledali vaš LinkedIn ili možete dobiti gomilu cveća i prsten iznenađenja, i bilo šta između," kaže Honigman.

Kako onda retrogradni Merkur utiče na san? On može izazvati stres i anksioznost. "Kada retrogradni Merkur ometa naše povezivanje s drugima, stvara se anksiozno okruženje koje otežava san. Sedenje i briga o nečemu što smo rekli i o tome kako bi to moglo biti protumačeno može biti pravi kradljivac sna. Paketi koji se ne pojavljuju ili fotografije sa odmora koje smo slučajno poslali u porodičnu grupu mogu nas držati budnima celu noć," objasnila je astrolog.

S druge strane, stručnjak za spavanje Martin Sili smatra da to može biti slučaj bez obzira na to da li je astrologija uopšte "stvarna".

"Povećanje nivoa anksioznosti i stresa često je uzrokovano placebo efektom verovanja da će se pojaviti izazovi i da će stvari poći naopako. Osećaj napetosti i predviđanje potencijalnih problema neizbežno će povećati vašu anksioznost kako retrogradno razdoblje bude odmicalo," objasnio je.

"Budući da vam um neprestano radi, može biti teško da se opustite pre spavanja i dopustiti svom umu da se stvarno isključi i bude spreman za spavanje. Umesto da se možete opustiti, mogli biste se vrteti i okretati, što dovodi do frustracije koja još više remeti vaš obrazac spavanja, stvarajući začarani krug nedostatka sna i povećane anksioznosti," kaže Sili.

Retrogradni Merkur može podstaći nerazrešena pitanja iz prošlosti, što se može manifestovati u vašim snovima, kaže Sili.

Prekidi i kašnjenja pod uticajem retrogradnog Merkura mogu uticati na probleme povezane s poslom, što može značiti da provodite više vremena zureći u ekran da biste rešili te probleme, kaže Sili. "Međutim, ekrani emituju plavu svetlost koja ometa proizvodnju melatonina, hormona ključnog za regulaciju vašeg obrasca spavanja," objašnjava Sili.

Ovo su neki od saveta za bolji san tokom retrogradnog Merkura:

Dosledna rutina odlaska na spavanje: Nedavna istraživanja pokazala su da je važnije vreme kada spavate nego količina sna. "San voli ritam i pravilnost, a deo te pravilnosti čini predvidiv sled događaja koji mozgu govori da uspori i spremi se za spavanje," kaže dr Aleks Dimitriu, sertifikovani psihijatar i specijalista medicine spavanja.

"Redovan raspored spavanja i buđenja, kao i dnevni raspored usporavanja nakon određenog sata, veoma je koristan za san. Pokušajte da ne spavate predugo vikendom, idealno ne više od sat vremena kasnije nego inače," objašnjava. Za početak, stvorite sebi opuštajuću rutinu pre spavanja. "Prigušivanje svetla uveče, slušanje opuštajuće ambijentalne muzike ili možda šoljica čaja može biti deo usporavanja stvari u pripremi za dobar san," kaže dr Dimitriu.

Vođenje dnevnika pre spavanja: "Prekomerno razmišljanje može biti veliki problem tokom retrogradnog Merkura, a pisanje dnevnika pre spavanja posebno je efikasno za to. Zapišite sve što vas brine, ma koliko glupo bilo, i nakon što brige stavite na papir, one vam se više neće motati po glavi“, kaže Honigman.

S njom se slaže i Sili. "Ako doživljavate intenzivne snove i noćne more, pokušajte ih zapisati kada se probudite. To vam može pomoći da obradite svoje emocije ili bilo koje nerešene probleme koji izbijaju na površinu tokom retrogradnog Merkura, a takođe može pomoći i u smanjenju anksioznosti te razbistriti vaš um", kaže Sili.

Isprobajte metodu 10-3-2-1-0: Pokušajte prestati piti kofein deset sati pre odlaska u krevet, jer je potrebno 10 sati da kofein napusti vaš krvotok, kaže Sili. Pričekajte tri sata pre spavanja nakon obilnog obroka i konzumiranja alkohola te završite s poslom i drugim stimulativnim zadacima dva sata pre spavanja da bi se um opustio i odmorio. Za kraj, isključite ekrane jedan sat pre spavanja da biste sprečili da plava svetlost utiče na proizvodnju melatonina, objasnio je Sili.

Ograničite unos alkohola: "Točenje čaše vina uveče možda neće imati opuštajući efekat kakav mislite da hoće. Konzumiranje alkohola, kao i odvikavanje od alkohola, može izazvati živopisnije i uznemirujuće snove te može dovesti do viših nivoa anksioznosti i emocionalne disfunkcije, čineći vaš san manje mirnim, čak i ako brzo zaspite," kaže Sili.

"Vežbajte" brigu o sebi: "Isprobajte neku blagu vežbu, poput joge, koja vam može pomoći u regulaciji nivoa kortizola, hormona stresa, i pomoći vam da zaspite. Okupajte se u kadi, upalite sveće ili pokušajte sa vođenjem dnevnika u koji ćete zapisati svoje misli da biste razbistrili um," savetuje Sili. Honigman preporučuje eterična ulja poput lavande za smirenje misli.

Zadržite pozitivan stav: "Neki retrogradni Merkur su bolji od drugih za različite ljude, stoga ne očekujte najgore. Biće slučajeva kada retrogradni Merkur neće učiniti ništa gore nego da vas natera da izgubite telefon na dva sata, a možda to niti ne primetite," zaključila je Honigman.

"Pronalaženje stvari koje ste izgubili ili veliki povrat novca mogu biti dva načina na koja vam retrogradni Merkur može ići u prilog".

Povezane vesti