U Srbiji je do sad registrovano osam slučajeva groznice zapadnog Nila, saopštio je Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut". Većina obolelih je sa teritorije Vojvodine, dok su dve osobe zaražene virusom iz Beograda. 

Ovaj virus se dobija ubodom komarca, a na šta treba obratiti pažnju, otkrila je za "150 minuta" epidemiolog Ivana Begović Lazarević:

- Kada pričamo o groznici zapadnog Nila, najvažnije je ono što treba da preduzimamo, a to je da sprečimo ubod komaraca, a ne treba da se plašimo zato što oboljenje groznice zapadnog Nila u 80 posto slučajeva, iako je osoba zaražena, ne daje nikakve simptome. Dvadeset posto zaraženih će imati simptome poput gripa sa povišenom telesnom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, zglobovima, što većina nas može da preleži kod kuće - kaže epidemiolog i dodaje:

- Trajaće nekoliko dana, do nedelju dana, a manje od jedan posto obolelih, odnosno zaraženih će imati taj ozbiljan neuroinvanzivni oblik i to u preko 80 posto slučajeva zahvata stariju populaciju, osobe koje su hronični bolesnici, bilo srčani, plućni, dijabetičari, bubrežni. Osobe koje imaju neki malignitet ili su zbog terapije slabijeg imuniteta, a takvih je manje od 1 posto stvih zaraženih, će imati ili zapaljenje mozga ili zapaljenje moždanih ovojnica i zahtevaće lečenje u hospitalnim uslovima i u najvećem su riziku da se infekcija završi letalnim ishodom.

Na koji način se možemo zaštititi i šta je još sve savetovala doktorka, pogledajte u snimku:

Povezane vesti