Ovsena kaša je jedan od najpopularnijih doručaka i užina trenutno, ali da li možete jesti ovsena pahuljice svaki dan i šta one čine vašem telu ako ih jedete?

Od najzdravijih vrsta do prednosti svakodnevnog jedenja, ovde je sve što treba da znate o ovoj superžitarici. Uz sve mogućnosti ovsenih pahuljica koje postoje, izbor najzdravije može se činiti kao zastrašujući zadatak.

Ali, dijetetičarka Ketrin Karnac savetuje da se držite čelično rezanog ovsa, koji je minimalno obrađena žitarica.

"Minimalno prerađene žitarice nisu lišene vlakana i energetskog vitamina B", kaže ona i dodaje:

"Čelično rezani ovas je dodatak zdrav za srce u kom se može uživati svakodnevno'.

Kako bi to bilo još lakše, Karnac savetuje da tražite sorte ovsenih pahuljica koje sadrže oznaku 100% 'Whole Grain Stamp' na pakovanju, što označava da su svi sastojci celovite žitarice.

"Celo zrno sadrži tri dela: mekinje, klice i endosperm, a svaki deo zrna sadrži različite hranljive materije: mekinje su dobar izvor vlakana, klice su bogate vitaminima B grupe, a endosperm je mesto gde se nalazi većina ugljenih hidrata.'

Pitate se gde spadaju vaši omiljeni instant paketi ovsenih pahuljica? Najverovatnije u kategoriju rafinisanih žitarica, a to posebno važi za pakete ovsene kaše sa ukusom.

"Često imaju mekinje i klice uklonjene iz zrna, što rezultira izvorom ugljenih hidrata sa malo vlakana i hranljivih materija", dodaje ona.

Nutricionistkinja Vandana Šet se slaže:

"Nutritivni profil čelično rezanih, valjanih i instant ovsenih pahuljica sličan je, međutim, tekstura i vreme koje je potrebno za kuvanje razlikuju se", objašnjava ona.

Iako se instant ovsene pahuljice najbrže kuvaju, mogu biti prepune dodate (neželjene) soli i šećera.

"Zbog procesa klijanja, ovas ima više hranljivih materija (proteina, netopivih vlakana) i lakše se vari", kaže Vandana i nastavku:

"U zavisnosti od vašeg životnog stila, možete uživati u vrućoj ovsenoj kaši sa dodacima, lako je pretvoriti u ovsene pahuljice za doručak u pokretu, umešati u svoje smutije ili koristiti u testu za palačinke ili pečenim jelima".

Nećete biti mnogo gladni

"Ovsena kaša je bogat izvor vlakana, što je vrsta ugljenih hidrata koju naše telo ne može razgraditi", objašnjava Karnac. A budući da vlakna usporavaju varenje i povećavaju osećaj sitosti, duže ćete ostati siti između obroka i užina ako je jedan od njih ovsena kaša. Ovo takođe može objasniti zašto toliko ljudi odlučuje da jede ovsenu kašu za doručak ili rano tokom dana - kako bi napunili svoje telo do popodneva.

Zdravlje vaših creva će se poboljšati

Osim što utiče na glad, sadržaj vlakana u ovsenoj kaši može vas učiniti i redovnijim u toaletu. Prema Vandani, kaša je prebiotik i može pomoći da se nahrane crevne bakterije.

"Vlakna u kaši, posebno beta-glukan, mogu pomoći da se stvari kreću kroz probavni sistem i održavaju vas redovnim", kaže ona. Karnac takođe ističe da kaša sadrži i netopiva i rastvorljiva vlakna, a netopiva vlakna podstiču pokretljivost creva.

"Kada se rastvorljiva vlakna pomešaju sa vodom u crevima, stvara se supstanca slična gelu i deluje kao prirodni omekšivač stolice. Ovaj dodatni volumen ublažava neprijatne pokrete creva i olakšava izbacivanje stolice", objašnjava ona.

Imaćete niži holesterol i povećanu energiju

Osim što poboljšava varenje, Karnac kaže da svakodnevna konzumacija kaše takođe može smanjiti nivo LDL-a odnosno 'lošeg' holesterola.

"Rastvorljiva vlakna u kaši vezuju se za čestice holesterola u krvotoku i odnose ih u creva kako bi se izlučila", kaže ona.

Još jedan bonus? Ovsene pahuljice su bogate vitaminima B koji telu daju dugotrajnu energiju.

Iako se unos ovsene kaše svaki dan može činiti kao dobra ideja, postoji tačka u kojoj možete preterati. Klinika Mayo preporučuje ograničavanje dnevne količine vlakana na 21-25 grama za žene i 30-38 grama za muškarce.

Za nekoga ko možda nije navikao da redovno jede toliku količinu vlakana, prebrzo dodavanje previše vlaknaste hrane u vašu ishranu može izazvati gasove i nadutost. Kako biste sprečili probavne tegobe, pokušajte vremenom da povećate dnevni unos vlakana i da pijete mnogo tečnosti kako biste podstakli zdravu probavu!

Povezane vesti