Mnogi ne mogu da zamisle da umesto pravog pečenja, jedu nešto napravljeno u laboratoriji, međutim, izgleda će se i to u budućnosti dogoditi.

O tome kako se veštačko meso proizvodi, da li je štetno i da li iza svega stoji samo materijalna korist razgovarali smo u "Jutru" sa dr Sašom Plećevićem, poznatijim kao dr Filgud.

- Veštačko meso, da li ga zvati veštačkim mesom, jer to se obično od teleta uzmu biopsijom ćelije, pa se u laboratorijskim uslovima od te ćelije napravi meso. Odnosno, to su ćelije od kojih se prave mišićne ćelije recimo, pa se napravi stejk goveđi i tako dalje ili pileći. Ako govorim kao doktor, mislim da je to budućnost, da je neminovno i da ima više, po meni, pozitivnih stvari, nego negativnih - kaže Saša i dodaje:

- To je moj lični stav i ne kažem da sam u pravu. Koje su recimo prednosti? Pod uslovom da to stvarno bude bezbedno i da bude kako treba kontrolisano, mislim da ima niz benefita, a ne negativnosti. Zašto? Ako mi uzmemo sa ćeliju, na primer sa životnjskog buta u kontrolisanim uslovima, ako se ta ćelija hrani i od nje se pravi biftek, ako se pravi u laboratorijskim uslovima, dobre aminokiseline ako budu, ako budu dobre masti... tu možeš tačno da stavljaš toliko ćemo toga, toliko toga, toliko toga. I da to opet bude prirodno, nije to veštačko-veštačko. Zato što je to uzeto od životinje, nismo mi to nešto GMO napravili - kaže Saša i nastavlja:

- Tako da, ako dobiješ meso koje je kontrolisano, ima toliko proteina, ima toliko masti, ima toliko nutritijenata dodatnih, to može da bude dobro. 

Doktor otkriva i koje su sudeći po njemu, prednosti ovakvog mesa:

- Ogromna je glad, biće 8 milijardi ljudi na svetu. Pod 2, taj nehumani tretman prema životinjama, koje se ubijaju.

Šta je još rekao na ovu temu, koje su negativne strane, po njegovom mišljenju i još mnogo toga, pogledajte u snimku:

Povezane vesti