I dok zimi hladan vazduh i vetrovi mogu oštetiti kosu, leti se javlja drugi problem, jaki sunčevi zraci i naravno morska voda i so.

Katarina Marinković, frizer i kolorista podelila je u emisiji "150 minuta" nekoliko saveta, koji će vam pomoći da ovog leta sačuvate vašu kosu:

- Naravno da sunce, voda i so u kombinaciji šteti kako koži, tako i kosi. Najbolje bi bilo da dame mogu da nose šešire ili marame, kako bi zaštitile svoju kosu - kaže Katarina i otkriva šta bi trebalo da radite nakon kupanja u moru:

- Pokvasiš kosu, ispereš slatkom vodom, naneseš prskalicu i masku, kako bi zaštitila svoju kosu. Plavuše baš treba da obrate pažnju na svoju kosu, zato što sunce i so nagriza spoljašnji sloj dlake, pa baš može da se iskida i ošteti.

Kada je o prskalicama reč, važno je da budu hidrantni i protiv UV zraka, a takođe i da se primenjuju što češće. 

Ipak, Katarina jednu stvar posebno naglašava, a to je da nikako ne bi trebalo stavljati ulje na kosu:

- Ulje nikako na kosu. Ono još više privlači sunce i može da se desi da se kosa još više ošteti.

Ukoliko želite da koristite na primer kokosovo ulje, frizerka savetuje da to radite uveče, kao i da ga obavezno isperete pre odlaska na pražu.

Za sve one koji su imali dilemu da li treba da koriste balzam ili masku za kosu, Katarina objašnjava:

- Ko ima tanku dlaku, trebalo bi da koristi balzam. Maska je mnogo teža i ona je za deblje dlake.

Katarina dodatno naglašava da bi balzami koje koristimo trebalo da sadrže protein, jer je protein taj koji jača dlaku, dok su debljoj dlaci potrebni lipid i ciramid.

Koje savete je još frizerka podelila, pogledajte u snimku:

Povezane vesti