Menstrualni ciklus žene varira od meseca do meseca, ali nekako se čini da poslednjih godina žene imaju osećaj da su stalno u PMS- u. Bar tako možemo pročitati na sajtovima koji su namenjeni razmeni iskustava. Koliko ovde ima istine i koliko je sve povezano sa mentalnim zdravljem žene o tome je u "150 minuta" govorila primarijus doktorka Ivanom Pekić, specijista ginekologije i akuserstva. 

Tokom ovulacije se javlja sluzava sekrecija koja je rastegljiva i to je prvi znak kada žena možda može da oseti da će moći da napravi bebu.

- Ova sluzava sekrecija zapravo omogućava spermatozoidima da bolje prolaze, a još može da vidi oskudno krvavljenje, može se javiti i nadutost trbuha i bol u zavisnosti od toga u kom jajniku je došlo do oslobađanja zrele jajne ćelije - kaže doktorka i nastavlja:

- Sve što svrbi, idite kod ginekologa. Sekrecija koja se javlja, a da nemate tegoba je normalna, zato što imate jajnike. To je jako važno, zato što sekrecija postoji kod žena u reproduktivnom periodu, zato što one imaju očuvanu hormonsku funkciju jajnika. Kod žena u menopauzi toga već nema - navodi doktorka i ističe:

- Ako pecka, ako svrbi, naravno, javite se ginekologu, ne idete u apoteku, ne guglate, ne pitate prijateljice, nađete nekoga na koga možete da se oslonite i kome pre svega verujete

Kada se radi o ublažavanju PMS-a, doktorka savetuje:

- Preporučuje se fizička aktivnost, ne unositi so, jer u PMS-u se vezuje tečnost za naš organizam, unositi namirnice koje omogućavaju da se otkloni višak tečnosti iz našeg organizma, lubenica, dinja, krastavac, zelena salata, a kofein, ukoliko je moguće, da se izbaci. Kad god se osećate loše, idite među ljude, idite u bioskop, idite u pozorište, sklonite misli od tegoba koje imate, jer niste bolesni

Koliko stres utiče na ovulaciju i još mnogo toga, pogledajte u snimku:

Povezane vesti