Nažalost, nedavno smo bili svedoci tragične vesti iz Mladenovca, gde su tri bebe preminule u roku od 24 sata, a jedan od faktora bio je visoka temperatura. Ova tragedija nas podseća koliko je važno znati kako pravilno postupiti kada temperatura kod najmlađih postane opasna.

Dr Saša Milićević, pedijatar sa dugogodišnjim iskustvom, bio je gost u emisiji "150 minuta" i tom prilikom objasnio kako reagovati u situacijama sa temperaturom, šta roditelji mogu da urade kod kuće i kada je neophodno potražiti hitnu lekarsku pomoć.

U najvećem broju slučajeva, visoka temperatura je znak infekcije, bakterijske, virusne, a vrlo često i zajedno i jedne i druge.

- Čim dete, a pogotovo malo dete, ima povišenu telesnu temperaturu, to je znak da treba obratiti pažnju i da, ako je ta temperatura dugotrajna, ako je to dete potpuno slomljeno i ako je praćeno simptomima, na primer povraćanje, dijareje, nekih koji mogu da odvedu do fatalnog ishoda, treba se odmah javiti lekaru - ističe doktor. 

Mnogi smatraju da nije previše strašno ukoliko se lek ne daje deci koja imaju temperaturu do 38.5, a koja traje do 2-3 dana. 

Ipak, kada se detetu već daje lek protiv temperature, njegovo dejstvo bi trebalo da se vidi već u roku od pola sata, dok u međuvremenu mogu da se primene i druge stvari:

- Dete može da se istušira, mlakom vodom, nikako previše hladnom. Drugo, treba raskomotiti dete - kaže doktor, dodajući da bi bilo dobro i rashladiti prostoriju u kojoj dete boravi - kaže doktor.

Nestanak temperature znači da ide ka ozdravljenju, ali ne i da je dete u potpunosti zdravo:

- Uvek postoji šansa da postoji neka sekundarna infekcija, jer kada se organizam bori protiv jednog virusa, uvek može da naiđe drugi, na žalost ima ih jako mnogo ili može bakterija neka da bude. Pad temperature je dobar znak, ali tek kad dete recimo dva dana nema temperaturu onda nam je lakše. Prvi dan još uvek ne znači da ta temperatura neće skočiti, to treba imati na umu - rekao je Milićević. 

Šta je još imao doktor da kaže na ovu temu, pogledajte u snimku:

Povezane vesti