Testiranje prve vakcine protiv raka pluća stiglo je do faze provere efikasnosti na pacijentima. Kliničko ispitivanje je počelo i odvijaće se u sedam zemalja širom sveta. U prethodnim etapama razvoja, pokazalo se da vakcina ima potencijal da spase hiljade života - da ubije maligne ćelije i spreči bolest da se vrati.

Detaljnije na ovu temu govorio je gost "Jutra", doktor Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju.

Mnoge zanima koliko smo daleko od konačne vakcine protiv raka pluća, a doktor iskreno kaže:

- S obzirom na urgentnost cele situacije, na visoka očekivanja, ja bih rekao da nismo blizu. Počelo je na ljudima, tačno, ali to je početna faza ispitivanja u kojoj se pre svega ispituje da li je vakcina bezbedna za ljude. To može potrajati. To je sada, koliko ja imam informacije, na 130 pacijenata iz Evrope. To može potrajati nekoliko godina, pogotovo ako se ide, kao što je najavljeno, da će to biti u svim stadijumima bolesti, da će se davati sama ili sa imuno terapijom ili sa hemioterapijom. Mnogo toga zavisi od početnih koraka - kaže doktor i dodaje:

- To je revolucionarni korak u smislu ispitivanja, da su RNA vakcine ušle u kliničko ispitivanje, ali da li će ući u kliničku primenu, videćemo za nekoliko godina. I sa najbržim tokom tog ispitivanja potrebno je da prođe bar 2-3 godine. To je ranije bilo i duže, ali danas sve to akcelerira. Koncept je nov, liči na vakcinu protiv kovida.

Kada se govori o preventivi, doktor navodi da ne postoji nešto što bismo individualno mogli da uradimo, kako bismo sprečili nastanak bolesti, ali na globalnom nivou je situacija sledeća:

- Naša civilizacija 21. veka pati od mnogo sedenja, malo hodanja, od hrane koja se smatra nezdravom, od faktora debljine, gojaznosti, manje se vežba i dalje se mnogo puši. To su sve stvari koje se odnose na celu onkologiju, ne samo na karcinom pluća, ali se pre svega odnosi na kardiovaskularne bolesti. Boreći se protiv tih loših navika, mi se borimo protiv dva glavna uzroka smrtnosti u medicini, a to su kardiovaskularne i maligne bolesti - ističe doktor. 

Šta je još rekao na ovu temu, pogledajte u snimku:

Povezane vesti