Najpopularnije tehnike za uvijanje kose

1. Uvijanje peglom za kosu

Pegla za kosu može biti odličan alat ne samo za ispravljanje, već i za uvijanje kose. Ova metoda daje prirodne, labave talase i može se koristiti na različitim dužinama kose. Ključ je u tehnici - pramen kose se obavija oko pegle i povlači u blagom luku.

Prednosti uvijanja peglom za kosu je to što brzo uvije i daje prirodan izgled, i jedina je mana što se na ovaj način kosa može oštetiti ukoliko ne koristite zaštitu od toplote.

2. Uvijanje figarom

Figaro je tradicionalni alat za uvijanje koji omogućava kreiranje različitih veličina lokni, u zavisnosti od debljine cevi figara. Ova metoda je odlična za postizanje definisanih lokni i dugotrajne frizure.

Prednosti figara su te što brzo kreira definisane lokne i pogodan je za sve tipove kože (tanja vlas/gusta baršunasta kosa). Mana je što figarom možete isušiti  kosu ako ga preterano koristite.

3. Uvijanje viklerima

Vikleri važe za “klasik” u svetu uvijanja kose. Postoje razne vrste - od sunđerastih, preko termo viklera, pa sve do onih sa čičkom. Ova metoda je nežnija prema kosi jer ne koristi direktnu toplotu (osim termo viklera).

Prednosti korišćenja viklera su te što je vrlo bezbedno za kosu i idealni su ako želite da ste ljubiteljke voluminoznih lokni.

S druge strane, koliko god da su efikasni, vikleri usporavaju ceo process uvijanja, odnosno uvijanje traje duže (najčešće tokom cele noći) i rezultati mogu biti nepredvidivi, bez prakse.

4. Uvijanje kosom (pletenice ili uvrtanje)

Jedna od najprirodnijih metoda uvijanja kose jeste pletenje kose u pletenice ili uvijanje pramenova pre spavanja. Ova metoda ne koristi nikakve uređaje i može biti nežnija za kosu.

Prednost je što ne koristite aparat koji ne uništava vlasi jer nema toplote i vrlo je jednostavno i jeftino.

Rezultati su manje postojani i potrebno je vreme da se kosa prirodno osuši, svakako su mane ovog načina uvijanja kose.

5. Keratinsko uvijanje

Za one koji traže dugotrajnije rešenje, keratinsko uvijanje može biti odlična opcija. Ovaj tretman koristi keratin i hemikalije da bi se postigle trajne lokne koje mogu trajati mesecima. Iako je ovo metoda sa najtrajnijim efektom, zahteva profesionalno izvođenje.

Keratinskim uvijanjem dobijate dugotrajne lokne i na taj način smanjujete potrebu za svakodnevnim stilizovanjem, što automatski znači da će vam kosa biti zdravija, jer je nećete izlagati toploti.

Keratinsko uvijanje nije za svačiji džep, pa se u svetu lepote smatra nešto skupljim tretmanom, pogotovo što se proces uvijanja mora često ponavljati.

Kako se pravilno koristi pegla za uvijanje kose?

Korišćenje pegle za kosu za uvijanje može delovati kao izazov, ali uz pravilan postupak postižu se prelepi talasi ili lokne. Evo kako se pravilno koristi pegla za uvijanje kose. Detaljne postupke vam donosimo u nastavku:

1. Priprema kose Prvo i najvažnije, kosa mora biti potpuno suva pre nego što počneš sa uvijanjem. Uvijanje mokre kose može je oštetiti jer toplota iz pegle u kombinaciji sa vlagom može uzrokovati lomljenje vlasi.

Operi i osuši kosu ili koristi suvi šampon ako ti je kosa već čista. Nanesite proizvod za zaštitu od toplote (sprej, krema ili serum) da bi se kosa zaštitila od oštećenja izazvanih toplotom.

2. Podešavanje temperature pegle Pravilna temperatura je ključna za postizanje željenog rezultata bez oštećenja kose. Za tanju i lomljiviju kosu koristi nižu temperaturu (150-180°C), dok deblja i gusta kosa može podneti višu (200-220°C).

3. Podela kose u pramenove Da bi uvijanje bilo uredno i ravnomerno, kosa treba da se podeli u manje sekcije. Preporučuje se da se kosa podeli u četiri dela: dva sa strane i dva pozadi. Svaki od tih delova može se dalje podeliti u pramenove širine 2-3 cm.

4. Tehnika uvijanja

Uhvati jedan pramen kose i postavi ga između ploča pegle, blizu korena, ali ne previše blizu kože da ne bi izazvala opekotine.

Drži peglu pod blagim uglom i počni polako okretati peglu za 180 stepeni (tako da kosa formira "S" oko pegle).

Dok pegla klizi niz pramen kose, lagano je povlači prema krajevima, održavajući rotaciju. Brzina povlačenja će odrediti koliko će lokne biti definisane – brže povlačenje daje blage talase, dok sporije daje čvršće lokne.

5. Završni koraci

Ponovi postupak sa svim pramenovima.

Nakon što završiš uvijanje svih pramenova, ostavi kosu da se ohladi nekoliko minuta pre nego što dodaš završne proizvode.

6. Fiksiranje Kada se kosa ohladi, možeš blago proći prstima kroz nju za opušteniji izgled. Na kraju, nanesi lak za kosu kako bi učvrstila lokne i obezbedila postojanost frizure tokom dana.

Saveti:

Manji pramenovi daju čvršće lokne, dok veći daju opuštenije talase.

Ne povlači peglu previše brzo, jer ćeš tako dobiti slabije uvijanje.

Uvijaj kosu od lica ka nazad za prirodan izgled.

Uz ovaj vodič, uvijanje peglom će ti postati jednostavno, a rezultati efektni i dugotrajni.

Da li je bolje da koristimo - viklere ili figaro/peglu za uvijanje kose?

Izbor između viklera i figara (ili pegle za uvijanje kose) zavisi od više faktora, uključujući tip kose, vreme koje imaš na raspolaganju, i željeni efekat. Obe metode imaju svoje prednosti i mane, pa evo poređenja koje ti može pomoći da doneseš najbolju odluku:

VIKLERI

Prednosti:

  • Manje oštećenja: Vikleri ne koriste toplotu (osim termo viklera), pa su bolji za zdravlje kose, naročito za one koji imaju osetljivu ili lomljivu kosu.
  • Dugotrajne lokne: Vikleri mogu stvoriti dugotrajnije lokne, jer se kosa hladi i oblikuje u prirodnom položaju, što pomaže zadržavanju forme.
  • Više volumena: Ova metoda često daje veći volumen jer kosa "leži" na viklerima, što podiže pramenove sa temena.
  • Različite vrste lokni: Sa viklerima možeš postići razne stilove – od velikih, mekih talasa do manjih, čvršćih lokni, u zavisnosti od vrste viklera koje koristiš.

Mane:

  • Duži proces: Uvijanje viklerima zahteva više vremena, jer treba čekati da se kosa prirodno osuši ili da se ohladi.
  • Manje praktično za svakodnevnu upotrebu: Potrebno je više vremena za postavljanje viklera, što nije uvek pogodno za brzo stilizovanje.
     

FIGARO/PEGLA ZA UVIJANJE

Prednosti:

  • Brzi rezultati: Figaro ili pegla za uvijanje omogućava postizanje lokni u kratkom roku. Idealno je za ljude koji žele brze promene frizure.
  • Precizna kontrola nad veličinom lokni: Figaro omogućava kreiranje preciznih, definisanih lokni, koje se lako mogu prilagoditi željenom stilu.
  • Različiti efekti: U zavisnosti od debljine figara ili tehnike uvijanja, možeš kreirati različite stilove, od labavih talasa do čvrstih lokni.

Mane:

  • Toplotno oštećenje: Korišćenje figara može oštetiti kosu ako se često koristi bez adekvatne zaštite od toplote. Visoke temperature isušuju kosu i čine je sklonijom lomljenju.
  • Kraći efekat: Lokne napravljene figarom mogu brže splasnuti, posebno ako je kosa prirodno ravna ili jako teška.

ZAKLJUČAK

  • Za zdravlje kose: Ako želiš da izbegneš oštećenja i imaš vremena, vikleri su bolja opcija jer ne koriste toplotu. Idealni su za ljude sa tankom ili lomljivom kosom.
  • Za brzinu i kontrolu: Figaro ili pegla za uvijanje je bolji izbor ako ti treba brza frizura s definisanim loknama. Međutim, uvek koristi proizvode za zaštitu od toplote kako bi umanjila oštećenja.

Na kraju, izbor zavisi od tvojih prioriteta – ako ti je važnije zdravlje kose, odluči se za viklere. Ako ti je važnija brzina i preciznost, figaro je bolji izbor.

Saveti za izbor pravog aparata za uvijanje prema tipu kose

Odabir pravog aparata za uvijanje kose u velikoj meri zavisi od tvog tipa kose. Različiti uređaji funkcionišu na različite načine, a pravi izbor će pomoći da postigneš željeni izgled, a da pri tom minimalizuješ oštećenja. Evo nekoliko saveta za odabir aparata prema tipu kose:

1. Za tanku i osetljivu kosu

Tanka kosa je sklonija oštećenjima i lomljenju, pa je važno izabrati uređaj koji ne koristi preterano visoke temperature.

  • Figaro sa keramičkom oblogom: Keramika je nežna prema kosi i ravnomerno raspoređuje toplotu, čime se smanjuje rizik od oštećenja.
  • Pegla za kosu sa temperaturom do 180°C: Pegle sa mogućnošću podešavanja temperature idealne su za tanku kosu, jer omogućavaju da koristiš niže temperature.
  • Vikleri bez toplote: Sunđerasti vikleri ili vikleri sa čičkom mogu biti odlična opcija jer ne koriste toplotu

Izbegavaj metalne aparate jer mogu previše isušiti tanku kosu. Uvek koristi sprej za zaštitu od toplote pre nego što koristiš bilo koji toplotni uređaj.

2. Za gustu i tešku kosu

Gusta kosa obično zahteva više vremena i više toplote da bi zadržala oblik, pa ti je potreban aparat sa višom temperaturom i snažnijim performansama.

  • Figaro sa turmalinskom ili titanskom oblogom: Ovi materijali bolje prenose toplotu i pomažu u uvijanju guste kose bez da je isuše.
  • Pegla sa višim podešavanjem temperature (do 230°C): Pegle koje dostižu više temperature olakšavaju oblikovanje deblje kose.
  • Termo vikleri: Vikleri koji koriste toplotu idealni su za gustu kosu jer pomažu u zadržavanju volumena i oblika.

Koristi aparate sa širim cilindrima (32 mm ili više) kako bi lakše uvijala veće pramenove kose.

Obrati pažnju na veličinu cevi figara – za guste pramenove, veći cilindri omogućavaju lakše rukovanje.

3. Za kovrdžavu ili talasastu kosu

Kovrdžava kosa često zahteva dodatno stilizovanje da bi se definisale postojeće lokne ili dobile labavi talasi.

Figaro sa kontrolom temperature i keramičkom oblogom: Pomaže u definisanju prirodnih lokni, a keramička obloga smanjuje friz efekt i štiti kosu od isušivanja.

Pegla sa funkcijom za uvijanje: Ove pegle omogućavaju ispravljanje i uvijanje istovremeno, što je korisno za ravnanje korena i oblikovanje krajeva.

Difuzor za sušenje kose: Iako nije direktno aparat za uvijanje, difuzor može pomoći u definisanju prirodnih lokni bez preterane upotrebe toplote.

Koristi aparate koji ne koriste previše toplote jer kovrdžava kosa može biti suva i sklona pucanju.

Uvek koristi proizvode za hidrataciju i definisanje lokni kako bi postigla najbolje rezultate.

4. Za ravnu kosu

Ravna kosa često ne zadržava lokne dugo, pa ti je potreban aparat sa većom snagom kako bi osigurao da oblik traje duže.

Figaro sa titanskom ili turmalinskom oblogom: Ovi materijali bolje prenose toplotu i pomažu da lokne traju duže na ravnoj kosi.

Pegla za uvijanje sa širokom cevi (28-32 mm): Ovakvi aparati mogu stvoriti labave talase ili definisane lokne koje će trajati duže.

Termo vikleri ili električni vikleri: Idealni za ravnu kosu jer koriste toplotu kako bi kosa brže usvojila novi oblik.

Pre uvijanja koristi sprej za teksturu ili lagani lak za kosu kako bi lokne trajale duže.

Kada koristiš figaro, uvrći kosu ka spolja od lica za prirodniji izgled lokni.

Najbolje metode za uvijanje kose bez upotrebe toplote

Kako da uvijemo kosu trakom od bade mantila?

Uvijanje kose pomoću trake od bade mantila je jednostavna, popularna tehnika koja ne koristi toplotu, a daje lepe, opuštene lokne. Ovaj metod je idealan za one koji žele da izbegnu oštećenja uzrokovana toplotnim uređajima poput figara ili pegle za kosu. Evo kako možeš pravilno uviti kosu ovom tehnikom:

Najbolji rezultati postižu se na tek opranoj, blago vlažnoj kosi. Ako ti je kosa suva, možeš je lagano navlažiti vodom ili koristiti sprej za oblikovanje koji pomaže zadržavanju lokni.

Očešljaj kosu kako bi uklonila sve čvorove i ravnomerno rasporedila vlagu.

Možeš naneti lagani penasti preparat za kosu kako bi lokne bile postojanije.

Uzmi traku koja se koristi za vezivanje bade mantila. Traka bi trebalo da bude dovoljno duga da pređe preko tvoje glave, sa krajevima koji se protežu s obe strane.

Stavi traku na glavu kao traku za kosu, s tim da oba kraja trake budu na obe strane glave.

Preporučuje se da traka bude postavljena blizu temena kako bi lokne počele od vrha glave.

Uvijanje kose

  • Podeli kosu na dva dela – levu i desnu stranu.
  • Na jednoj strani počni sa prednjim pramenom kose. Uvijaj ga oko trake od bade mantila, obmotavajući ga oko nje.
  • Nastavi dodavati nove pramenove kose iz te strane i uvijaj ih oko trake, slično kao što se radi pri pravljenju pletenice.
  • Kada završiš sa jednom stranom, učvrsti kraj gumicom.
  • Ponavljaj isti postupak na drugoj strani.

Učvršćivanje

Kada uviješ obe strane, krajeve trake možeš zavezati kako bi ostali sigurni tokom noći. Najbolji rezultati postižu se ako ostaviš kosu uvijenu preko noći, jer će se kosa prirodno oblikovati dok se suši.

Otpustanje trake i oblikovanje

Ujutru ili nakon što je kosa potpuno suva, pažljivo izvuci traku iz kose. Ne povlači naglo kako ne bi oštetila lokne. Prođi prstima kroz kosu kako bi omekšala i oblikovala lokne po želji. Ako želiš dodatni volumen, možeš lagano natapirati koren ili proći prstima kroz kosu.

Fiksiranje frizure

Za dugotrajnije lokne, možeš koristiti lak za kosu ili lagani sprej za teksturu kako bi frizura ostala postojana tokom dana.

Ova metoda daje mekane, opuštene talase, pa ako želiš čvršće lokne, koristi tanju traku ili manji broj pramenova kose prilikom uvijanja.

Najbolje je da kosa bude blago vlažna, ali ne previše mokra, jer previše vlage može produžiti vreme sušenja i oslabiti formu lokni.

Kako da uvijemo kosu viklerima – detaljan postupak

Uvijanje kose viklerima je klasična metoda koja omogućava postizanje različitih vrsta lokni, od labavih talasa do čvrstih kovrdža, a ujedno je nežnija prema kosi jer može (u nekim slučajevima) da izbegne upotrebu toplote. Evo kako pravilno koristiti viklere za postizanje željenog izgleda:

Priprema kose

Kao i kod drugih tehnika uvijanja, priprema je ključna za postizanje dugotrajnih i definisanih lokni.

Koraci:

Operi kosu i blago je prosuši peškirom, ali neka ostane vlažna.

Nanesite sprej za zaštitu od toplote (ako koristiš termo viklere) ili preparat za volumen i postojanost (penu ili sprej za stilizovanje) kako bi lokne bile dugotrajnije.

Odabir pravih viklera

Na tržištu postoji više vrsta viklera, a odabir zavisi od tipa kose i željenog rezultata:

  • Sunđerasti vikleri: Pogodni za spavanje jer su mekani i nežni prema kosi.
  • Čičak vikleri: Koriste se za povećanje volumena, naročito na temenu, i idealni su za ravnu kosu.
  • Termo vikleri: Ovi vikleri koriste toplotu za brzo oblikovanje kose i daju čvršće lokne.
  • Magnetni vikleri: Napravljeni od glatke plastike, daju glatke, definisane lokne.

Podela kose

Da bi uvijanje bilo uredno, kosa treba biti podeljena na manje pramenove. Širina pramenova zavisi od veličine viklera koje koristiš.

Koraci:

Podeli kosu u četiri dela: prednji deo, dva bočna i zadnji deo.

U svakom delu deli pramenove na širinu viklera koje koristiš. Što je manji vikler, uži treba da bude pramen.


Uvijanje kose

Sada je vreme za uvijanje. Postupak je jednostavan, ali zahteva malo prakse kako bi se postigli najbolji rezultati.

Koraci:

Uhvati pramen kose i postavi vikler na krajeve kose.

Počni uvijati pramen od krajeva prema korenu, održavajući kosu zategnutom kako bi se postigli što uredniji rezultati.

Uvijaj pramen sve do korena glave, vodeći računa da se vikler dobro pričvrsti uz kožu glave.

Osiguraj vikler šnalicom, ukosnicom ili pomoću sistema koji dolazi sa viklerima (u slučaju čičak viklera, nije potrebna dodatna učvršćivanja).


Ponovi ovaj postupak sa svim pramenovima.

Sušenje ili čekanje

Zavisno od toga koje viklere koristiš, proces može uključivati toplinsko oblikovanje ili sušenje na vazduhu.

  • Ako koristiš termo viklere, ostavi ih u kosi dok se potpuno ne ohlade, obično 15-30 minuta.
  • Ako koristiš viklere bez toplote, možeš ostaviti kosu da se prirodno osuši, ili ubrzati proces feniranjem na hladnom vazduhu. Ostaviti ih preko noći je još jedna opcija.

Skidanje viklera

Nakon što se kosa potpuno osuši ili vikleri ohlade, pažljivo ih skini.

Koraci:

Počni skidanje viklera od dna prema vrhu, pažljivo odvijajući kosu bez povlačenja.

Pusti da se lokne prirodno opuste, bez agresivnog češljanja. Ako želiš labavije talase, možeš proći prstima kroz kosu.

Nakon što ukloniš viklere, koristi lak za kosu kako bi lokne duže trajale.

Ako želiš veći volumen, možeš blago natapirati kosu kod korena ili protresti glavu kako bi lokne dobile prirodniji izgled.

Vrste lokni prema vrsti viklera

  • Veliki vikleri (32 mm ili više): Daju krupne, labave talase i povećavaju volumen.
  • Srednji vikleri (20-32 mm): Kreiraju definisane lokne, savršene za klasičan, ženstveni izgled.
  • Mali vikleri (manje od 20 mm): Daju sitne, čvrste lokne koje mogu trajati duže.

Prednosti i mane uvijanja viklerima

Bezbedniji su za kosu (bez toplote ili s minimalnom toplotom). Daju dugotrajan volumen i lokne. Mogu se koristiti preko noći (sunđerasti vikleri).

Duže vreme stilizovanja (posebno za viklere bez toplote). Rezultat može biti nepredvidiv ako se ne postave pravilno.

Uvijanje kose viklerima je odličan način da postigneš glamurozne lokne bez oštećenja.

Kako uviti kosu krpicama?

Uvijanje kose krpicama je tradicionalna metoda uvijanja koja ne koristi toplotu i daje prirodne, opuštene lokne. Ova tehnika je jednostavna i ekonomična, a osim toga, vrlo je nežna za kosu, jer izbegava oštećenje koje može prouzrokovati toplota. Idealna je za one koji žele prirodne lokne bez upotrebe uređaja.

Počni sa vlažnom kosom: Ova tehnika najbolje funkcioniše na blago vlažnoj kosi. Možeš je oprati i osušiti peškirom tako da bude skoro suva, ali još uvek vlažna. Ako ti je kosa suva, možeš je lagano nakvasiti prskanjem vode ili upotrebiti neki proizvod za stilizovanje.

Pripremi kosu: Dobro očešljaj kosu kako bi uklonila čvorove i nanesi neki lagani proizvod za oblikovanje (penasti preparat ili sprej za lokne) kako bi lokne duže trajale.

Izreži trake od tkanine: Koristi stare majice, posteljinu ili neku mekanu pamučnu tkaninu. Trake bi trebalo da budu dužine oko 20-25 cm i širine oko 2-3 cm. Širina traka može varirati u zavisnosti od toga kakve lokne želiš – tanje trake će stvoriti sitnije lokne, dok će šire trake dati labavije talase.

Podeli kosu na manje sekcije. Koliko ćeš sekcija napraviti zavisi od toga koliko guste i čvrste lokne želiš. Manje sekcije daju sitnije i čvršće lokne, dok veće sekcije stvaraju mekše i opuštenije talase.

Uhvati jedan pramen kose i postavi krpicu blizu krajeva tog pramena. Kraj pramena presavij preko krpice kako bi ga pričvrstila i počni da uvijaš kosu prema gore, do korena.

Kada dođeš do korena kose, zaveži krajeve krpice u čvor kako bi osigurala da pramen ostane uvijen.

Ponovi ovaj postupak sa svakim pramenom kose dok sva kosa ne bude uvijena.

Najbolje je ostaviti kosu uvijenu preko noći kako bi se potpuno osušila i zadržala oblik. Ako ti se žuri, možeš fenirati kosu na hladnom vazduhu kako bi ubrzala sušenje.

Kada je kosa potpuno suva, pažljivo odvij krpice. Ne povlači ih naglo kako ne bi poremetila formu lokni.

Nakon što si uklonila sve krpice, prođi prstima kroz kosu kako bi razdvojila lokne i postigla prirodniji izgled.

Ako želiš, možeš naneti lagani lak za kosu ili sprej za teksturu kako bi lokne bile postojanije tokom dana. Za dodatni volumen, možeš blago natapirati kosu kod korena ili protresti glavu kako bi dobila puniji izgled.

Prednosti uvijanja kose krpicama:

Ne koristi toplotu: Ovo je nežan način da se uvije kosa bez oštećenja.

Jednostavno i ekonomično: Nema potrebe za posebnim aparatima ili viklerima – možeš koristiti bilo koju staru tkaninu.

Prirodne lokne: Ova metoda daje opuštene, prirodne lokne koje su savršene za svakodnevni izgled.

Uvijanje kose preko noći

Pored navedenih načina uvijanja kose tokom noći (uz pomoć krpica, trakom bade mantila, viklerima, pletenica), postoji još jedan metod koji se primenjuje tokom noći, kako bi rezultati bio efikasan. Reč je o uvijanju kose uz pomoć čarape i pravljenjem pletenice u punđi.

Uvijanje kose čarapom

Ovo je odličan trik za postizanje laganih, opuštenih talasa.

Napraviti punđu s čarapom: Uveče blago navlaži kosu i napravi visoku punđu na vrhu glave pomoću uvijene čarape (ili "donut" sunđera za punđu).

Ostaviti preko noći: Spavaj s punđom i ujutru je pažljivo otpusti. Dobiješ mekane, voluminozne talase.

Uvijanje kose pomoću pletenice u punđi

Ova metoda kombinuje pletenice i pundžu, a daje lepe i lagane talase.

Pripremi kosu: Lagano vlažnu kosu podeli na dva dela i ispleti dve klasične pletenice.

Savi pletenice u punđu: Uvrni svaku pletenicu u nisku punđu iza ušiju i pričvrsti ih šnalama ili gumicama.

Ostaviti preko noći: Ujutru otpusti punđe i pletenice, a zatim prođi prstima kroz talase za prirodan izgled.

Upotreba proizvoda za stilizovanje: Pre nego što uviješ kosu, nanesi lagani penasti proizvod ili sprej za postizanje teksture kako bi lokne duže trajale.

Spavanje na svilenoj jastučnici: Svilene ili satenske jastučnice smanjuju trenje i pomažu da lokne ostanu glatke i postojane.

Ne previše vlažna kosa: Kosa treba da bude blago vlažna, ali ne previše mokra kako bi se u potpunosti osušila preko noći i zadržala oblik.

Svaka od ovih metoda pruža različite rezultate, ali sve su praktične i nežne prema kosi jer izbegavaju upotrebu toplote.

Šta je keratinsko uvijanje kose i kako se razlikuje od drugih metoda?

Keratinsko uvijanje kose je specijalizovana metoda koja koristi keratin, prirodan protein koji čini osnovu kose, za oblikovanje i poboljšanje strukture kose. Ova metoda je posebno popularna zbog svojih dugotrajnih efekata i sposobnosti da poboljša zdravlje kose dok stvara lepe lokne ili talase. Evo šta treba da znaš o keratinskom uvijanju i kako se ono razlikuje od drugih metoda:

Keratinsko uvijanje kose je proces koji se obično obavlja u salonima i uključuje primenu keratinskih tretmana koji pomažu da se kosa oblikuje i ostane uvijena ili talasasta duže vreme.

Kako se izvodi keratinsko uvijanje?

Priprema kose: Kosa se prvo pere specijalnim šamponom koji priprema kutikulu (spoljni sloj kose) za upijanje keratina.

Nanošenje keratinskog tretmana: Keratinski proizvod se nanosi na čistu, vlažnu kosu. Ovaj proizvod obično sadrži visok nivo keratina, kao i dodatne hranljive sastojke.

Uklanjanje viška proizvoda: Nakon nanošenja, višak proizvoda se uklanja i kosa se ravnomerno raspoređuje.

Sušenje i peglanje: Kosa se suši fenom i zatim peglama za kosu se ispravlja. Peglanje pomaže da se keratin potpuno upije i da se formira željeni oblik.

Završavanje: Kosa se može ostaviti da se ohladi, a nakon toga se može dodatno stilizovati prema želji.

Kako se keratinsko uvijanje razlikuje od drugih metoda?

1. Keratinsko uvijanje VS. toplotno uvijanje (figaro, pegla za kosu)

  • Trajnost: Keratinsko uvijanje obično daje dugotrajnije rezultate. Kosa može ostati uvijena ili talasasta nekoliko nedelja do meseci, dok toplotno uvijanje (figaro, pegla) često traje samo nekoliko dana ili dok se kosa ne opere.
  • Zdravlje kose: Keratinsko uvijanje poboljšava zdravlje kose jer keratin jača strukturu kose, dok česta upotreba toplote može isušiti i oštetiti kosu.
  • Priprema i aplikacija: Keratinsko uvijanje zahteva specijalizovane proizvode i često se obavlja u salonima, dok toplotno uvijanje možeš raditi kod kuće s odgovarajućim aparatima.

2. Keratinsko uvijanje VS. vikleri

  • Trajnost: Keratinsko uvijanje obično traje duže i ne zahteva čestu primenu kao vikleri, koji često moraju biti korišćeni svaki put kad želiš lokne.
  • Udobnost: Uvijanje kose krpicama ili viklerima može biti manje udobno za spavanje, dok keratinsko uvijanje ne uzrokuje nelagodu tokom noći jer se ne koristi dodatni pribor.
  • Rezultat: Vikleri mogu dati različite vrste lokni zavisno od veličine i vrste viklera, dok keratinsko uvijanje pruža dugotrajan i konzistentan izgled.

3. Keratinsko uvijanje VS. hemijsko uvijanje

  • Trajnost: Hemijsko uvijanje može trajati još duže od keratinskog, ali često dolazi sa većim rizikom od oštećenja kose zbog jakih hemikalija. Keratinsko uvijanje je nežnije i često pruža prirodniji izgled.
  • Zdravlje kose: Keratinsko uvijanje obnavlja i poboljšava zdravlje kose, dok hemijsko uvijanje može znatno osušiti i oštetiti kosu zbog upotrebe agresivnih hemikalija.
  • Prirodnost: Keratinsko uvijanje pruža prirodniji izgled i poboljšava teksturu kose, dok hemijsko uvijanje može biti previše agresivno za kosu i često dovodi do neprirodnih rezultata.

Prednosti keratinskog uvijanja

  • Dugotrajni rezultati: Ova metoda pruža dugotrajan efekat, sa rezultatima koji mogu trajati nekoliko nedelja ili meseci.
  • Poboljšava zdravlje kose: Keratin jača kosu, smanjuje friz i poboljšava teksturu.
  • Prirodni izgled: Lokne ili talasi izgledaju prirodno i glađi.

Mane keratinskog uvijanja

  • Cena: Keratinski tretmani obično su skuplji od kućnih metoda uvijanja.
  • Održavanje: Da bi se očuvala dugotrajnost rezultata, može biti potrebno korišćenje specijalnih šampona i balzama.
  • Mogućnost alergijskih reakcija: Kao i sa bilo kojim hemijskim tretmanom, može postojati rizik od alergijskih reakcija na keratin ili druge sastojke u tretmanu.

Keratinsko uvijanje kose je sjajan način da postigneš dugotrajne, lepe lokne dok istovremeno poboljšavaš zdravlje kose.

Kako da uvijemo kratku kosu za najbolje rezultate?

Uvijanje kratke kose može biti izazov, ali postoje metode i trikovi koji mogu pomoći da postigneš sjajne rezultate. Bez obzira na dužinu kose, ovde su neki od najučinkovitijih načina da uviješ kratku kosu i postigneš željeni izgled:

1. Korišćenje pegle za kosu (figaro)

  • Priprema kose: Operi i osuši kosu. Pre nego što koristiš peglu, nanesi sprej za zaštitu od toplote.
  • Postavi peglu: Podesi temperaturu pegle na odgovarajuću za tvoju vrstu kose (niža temperatura za osetljiviju kosu).
  • Uvijanje pramenova: Uzimaj male pramenove kose i omotaj ih oko pegle. Drži peglu nekoliko sekundi, zatim pusti pramen. Ako imaš jako kratku kosu, koristi manju širinu pegle za preciznije uvijanje.
  • Završavanje: Pusti da se kosa ohladi i prođi prstima kroz lokne za prirodniji izgled. Nanesi lak za kosu za postojanost.

2. Korišćenje figara za uvijanje kose

  • Priprema kose: Operi i osuši kosu, nanesi proizvod za zaštitu od toplote.
  • Postavi figaro: Izaberi figaro sa manjim prečnikom za kraću kosu.
  • Uvijanje pramenova: Uzimaj male pramenove i omotaj ih oko figara, počevši od krajeva i uvijajući ka korenu. Drži nekoliko sekundi i pusti.
  • Završavanje: Pusti da se lokne ohlade pre nego što ih dotakneš. Možeš koristiti lak za kosu kako bi produžila trajnost.

3. Korišćenje viklera

  • Priprema kose: Operi i osuši kosu, ili koristi viklere na vlažnoj kosi.
  • Odaberi veličinu viklera: Za kratku kosu, manji vikleri su bolji za postizanje preciznih lokni.
  • Uvijanje pramenova: Postavi vikler na krajeve pramena i uvij ka korenu. Obezbedi svaki vikler šnalom ili pomoću priloženih vrpci.
  • Ostaviti da se osuši: Pusti viklere da se potpuno osuše (ili koristi fen). Kada su suvi, pažljivo skini viklere i prođi prstima kroz lokne.

4. Korišćenje krpica

  • Priprema kose: Operi i blago osuši kosu, nanesi proizvod za stilizovanje.
  • Pripremi krpice: Isecite komade tkanine na trake.
  • Uvijanje: Uvij svaki pramen oko krpica, počevši od krajeva i uvijajući ka korenu. Zaveži krpice u čvorove.
  • Ostaviti da se osuši: Pusti da se kosa osuši preko noći. Ujutru skini krpice i prođi prstima kroz kosu za prirodan izgled.

5.Korišćenje čarapa (svežanj punđe)

  • Priprema kose: Operi i blago osuši kosu.
  • Napraviti punđu: Napravi punđu s čarapom ili "donut" sunđerom. Uvrti kosu u punđu.
  • Ostaviti da se osuši: Ostaviti preko noći ili koristiti fen na hladnom vazduhu. Kada skineš punđu, dobiješ mekane talase.

6. Korišćenje fen i četke

  • Priprema kose: Operi kosu i nanesi proizvod za stilizovanje.
  • Feniranje s četkom: Koristi okruglu četku dok feniraš kosu, uvijajući je prema unutra ili spolja kako bi dobila talase ili volumen.
  • Postavljanje stila: Dok je kosa još vruća, možeš je oblikovati i fiksirati lakom za kosu.

Kratka kosa može biti izazovna za stilizovanje, ali sa pravim tehnikama i alatima možeš postići sjajne rezultate i uživati u različitim stilovima lokni ili talasa.

Saveti kako da uvijena kosa što duže ostane takva?

Da bi uvijena kosa što duže ostala u svom obliku, važno je pridržavati se nekoliko ključnih koraka i koristiti odgovarajuće proizvode. Evo šta možeš da uradiš da produžiš trajnost svog stila:

1. Priprema kose

Koristi proizvode za zaštitu od toplote: Pre nego što koristiš toplotne alate (figaro, peglu za kosu, fen), nanesi sprej za zaštitu od toplote kako bi sprečila oštećenje kose i pomogla da se lokne bolje drže.

Nanesite proizvode za teksturu: Pre uvijanja, koristi proizvode poput pjene za kosu ili spreja za volumen kako bi poboljšala oblik i trajnost lokni.

2. Stilizovanje

Sušenje kose: Pusti kosu da se potpuno osuši pre uvijanja. Vlažna kosa može otežati postizanje trajnijih lokni.

Korišćenje pravih alata: Koristi kvalitetne alate za uvijanje. Figaro i pegla za kosu sa keramičkim ili turmalinskim premazom pomažu ravnomernom raspodeli toplote i dugotrajnosti.

Nanesite lak za kosu: Nakon što uviješ kosu, nanesi lagani lak za kosu kako bi fiksirala lokne. Ako želiš duže trajanje, koristi jači lak, ali pazi da ne preteraš kako kosa ne bi izgledala kruto.

3. Održavanje stila

Pusti da se kosa ohladi: Nakon što završiš sa uvijanjem, pusti kosu da se potpuno ohladi pre nego što je dotakneš ili prođeš prstima kroz lokne. Hladne lokne bolje zadržavaju oblik.

Izbegavaj dodirivanje kose: Prekomerno dodirivanje kose može je učiniti masnijom i smanjiti postojanost lokni. Pokušaj da minimalizuješ dodirivanje kose tokom dana.

4. Noćna nega

Spavaj na svilenoj jastučnici: Svilene ili satenske jastučnice smanjuju trenje i pomažu da lokne ostanu glatke i očuvane.

Koristi čarape za spavanje: Ako želiš da očuvaš lokne, možeš uveče uvrnuti kosu u obliku punđe i obaviti je čarapom kako bi smanjila friz i očuvala oblik.

Omotavanje kose: Pomoću svilenog ili satenskog šal-a možeš omotati kosu pre spavanja da bi smanjila friz i očuvala stil.

5. Održavanje i obnova

Koristi sprej za obnovu: Koristi sprej za obnovu stila ili sprej za teksturu tokom dana kako bi osvežila lokne i dodala im volumen.

Izbegavaj prekomerno pranje: Često pranje kose može ukloniti prirodna ulja i proizvode za stilizovanje, što može uticati na trajnost lokni. Pokušaj da pereš kosu manje često.

6. Stilizovanje u koracima

Rad na manjoj količini kose: Ako imaš gustu kosu, radi u manjim sekcijama kako bi postigla bolje rezultate. Svaki pramen treba da bude potpuno uvijen pre nego što pređeš na sledeći.

Saveti za dugotrajne lokne

Upotreba kvalitetnih proizvoda: Kvalitetni proizvodi za stilizovanje i zaštitu od toplote mogu znatno poboljšati dugotrajnost tvog stila.

Održavanje kose: Redovno šišanje i upotreba maski za kosu pomažu u održavanju zdravlja kose i njene sposobnosti da zadrži stil.

Prateći ove korake, možeš produžiti trajnost svojih uvijenih lokni i uživati u svom stilu što duže.

Povezane vesti