Devojčice u osnovnim školama imaju POSEBNE RUTINE ULEPŠAVANJA! Doktorka: Ono što treba da potenciramo je ono kako se mi OSEĆAMO!
Na društvenim mrežama se sve češće pojavljuju snimci na kojima devojčice školskog uzrasta objašnjavaju svoju rutinu ulepšavanja. Kreme, serumi, rumenila, maskare, karmini... Sve se to nalazi na spisku "bjuti" proizvoda jedne devojčice.
10.9.2024.|8:16
Izvor: Prva TV/A.B.
Podeli:
U emisiji "150 minuta" pitali smo stručnjake kako zaista treba da izgleda rutina ulepšavanja jednog školarca, kada devojčice treba da počnu da brinu o nezi kože i u kojoj meri. Razgovarali smo sa doktorkom specijalizantom psihijatrije Milenom Milanović i majkom troje dece Nataša Rajić.
Mama Nataša je prilikom uključenja u „150 minuta“ odmah istakla da kod kuće ima 13-godišnju pubertetlijku koja je već krajem šestog razreda došla kući sa pitanjem da li može da dobije maskaru.
"Sve češće je dolazila sa upitima i pričom da to koriste njene drugarice, jutjuberke koje prati. U jednom trenutku je bila toliko informisana i znala je za neke proizvode i metode za koje ja nisam znala“, ističe Nataša i dodaje da je ćerki tada objasnila da je ona mnogo mlada za takvu vrstu „bjuti“ tretmana i da za tim neam potrebe.
Maskaru danas stavlja samo u posebnim prilikama.
Svoje mišljenje kao stručnjaka dala je i dr specijalizant psihijatrije Milena Milanović.
"Ponašanje nam je uslovljeno onim što gledamo. Pored silnih današnjih idola, koje mladi traže u ljudima koji se bave mrežama, tzv. influenserima, koji preporučuju određene preparate, inače plaćene reklame. To jeste uticaj, jer te mreže konzumiraju i mlađa deca. To ne treba da budu ni rutine odraslih žena. To je stvar lične higijene, na kojoj ne treba previše da se potencira“, ističe doktorka i podvlači ono što smatra ipak najvažnijim:
"To je nadkompenzacioni mehanizam kada je psiha prazna. Ulepšavanje je poslednje čime treba da se motivišemo i stabilizujemo. To su neke higijenske stvari koje su u redu, ali koje ne treba uopšte da potenciramo. Ono što treba da potenciramo je ono kako se mi osećamo“.
Uoči novogodišnje noći, ovih dana su ženski magazini i portali "preplavljeni" savetima kako brzo ali i zdravo smšati i tako se pripremiti za doček. Tim povodom, tražili smo savete od stručnjaka, prof. dr Veroslava Stanković.
Da li će vakcina protiv kancera koju prave ruski naučnici biti besplatna? Kada onkološki pacijenti mogu da očekuju ovu vakciju i gde je ruska medicina danas? Na sva pitanja odgovarala je u "Jutru" bivša ministarka zdravlja dr Danica Grujičić.
Uoči novogodišnje noći, ovih dana su ženski magazini i portali "preplavljeni" savetima kako brzo ali i zdravo smšati i tako se pripremiti za doček. Tim povodom, tražili smo savete od stručnjaka, prof. dr Veroslava Stanković.
Da li će vakcina protiv kancera koju prave ruski naučnici biti besplatna? Kada onkološki pacijenti mogu da očekuju ovu vakciju i gde je ruska medicina danas? Na sva pitanja odgovarala je u "Jutru" bivša ministarka zdravlja dr Danica Grujičić.
U beogradskoj Osnovnoj školi "Danilo Kiš" pojavila se šuga. Koliko je slučajeva zabeleženo i koji su simptomi ovog zdravstvenog stanja i kako se ono prenosi, istraživali smo u "Jutru".
Književnica Vedrana Rudan već neko vreme boluje od opake bolesti, a povodom božićnih praznika u Hrvatskoj, jedna njena objava na Fejsbuku privukla je veliku pažnju.
Mnoge generacije su odrasle uz hitove čuvene grupe "Mobi Dik" koja je bila popularna tokom 90-ih, a iako grupa više ne postoji, frontmena i pevača svi i te kako prepoznaju u javnosti.
Tokom učešća u drugoj sezoni "MasterChefa Srbija“ naučila je brojne veštine i tehnike u kulinarstvu, koje će joj, kako je navela, život učiniti zanimljivijim.
Vaš domaćin Gvozden Nikolić će vas ove subote upoznati sa čovekom koji je igrom na sreću, tačnije kupovinom greb kartice, dobio automobil i to Mercedes! Vozio ga je samo 114 kilometara, a već skoro 20 godina mu stoji pod nadstrešnicom... Zašto?
Kako sam kaže, kada bi morao da odabere jednu namirnicu za ručak koji bi svi voleli, njegov izbor bi uvek bila piletina. Uz domaću supu koja greje dušu, aromatično povrće sa piletinom iz rerne i specijalnu začinsku so koja obogaćuje svaki zalogaj,