U emisiji "150 minuta" pitali smo stručnjake kako zaista treba da izgleda rutina ulepšavanja jednog školarca, kada devojčice treba da počnu da brinu o nezi kože i u kojoj meri. Razgovarali smo sa doktorkom specijalizantom psihijatrije Milenom Milanović i majkom troje dece Nataša Rajić.

Mama Nataša je prilikom uključenja u „150 minuta“ odmah istakla da kod kuće ima 13-godišnju pubertetlijku koja je već krajem šestog razreda došla kući sa pitanjem da li može da dobije maskaru.

"Sve češće je dolazila sa upitima i pričom da to koriste njene drugarice, jutjuberke koje prati. U jednom trenutku je bila toliko informisana i znala je za neke proizvode i metode za koje ja nisam znala“, ističe Nataša i dodaje da je ćerki tada objasnila da je ona mnogo mlada za takvu vrstu „bjuti“ tretmana i da za tim neam potrebe.

Maskaru danas stavlja samo u posebnim prilikama.

Svoje mišljenje kao stručnjaka dala je i dr specijalizant psihijatrije Milena Milanović.

"Ponašanje nam je uslovljeno onim što gledamo. Pored silnih današnjih idola, koje mladi traže u ljudima koji se bave mrežama, tzv. influenserima, koji preporučuju određene preparate, inače plaćene reklame. To jeste uticaj, jer te mreže konzumiraju i mlađa deca. To ne treba da budu ni rutine odraslih žena. To je stvar lične higijene, na kojoj ne treba previše da se potencira“, ističe doktorka i podvlači ono što smatra ipak najvažnijim:

"To je nadkompenzacioni mehanizam kada je psiha prazna. Ulepšavanje je poslednje čime treba da se motivišemo i stabilizujemo. To su neke higijenske stvari koje su u redu, ali koje ne treba uopšte da potenciramo. Ono što treba da potenciramo je ono kako se mi osećamo“.

Povezane vesti