U septembru dolazi do prehlada, virusa, gripa ili korone. Koji su jasno definisani simptomi za svaku od navedenih dijagnoza, kakvo je stanje zaraženih i šta možete da učinite kako biste zaštitili sebe i svoje najbliže. O ovoj temi razgovarali smo sa epidemiološkinjom dr Slavicom Maris.

"Testiranja na korona virus se i dalje rade u domovima zdravlja. Lekar na osnovu kliničke slike i pregleda pacijenta, procenjuje da li je to sumnja na kovid ili ne. U skladu sa tim, lekar određuje da li će pacijenta poslati  na testiranje ili ne“, ističe doktorka i prilaže statistiku:

"Na dnevnom nivou imamo oko 30-oro pozitivnih na kovid-19, koji su registrovani. Nedeljno brojke idu od 150 do 180 registrovanih. Verujem da su brojke mnogo veće“

Osobe mlađeg uzrasta imaju slične simptome, koji na početku ne moraju da ukazuju na kovid, zbog čega nisu ni registrovani kao pozitivni na virus.

Klinička slika se kreće od blage do srednje teške, ističe doktorka Maris, dok teža podrazumeva otežano disanje i povratak temperature u kraćem vremenskom periodu. Epidemiološkinja savetuje da se u takvim situacijama uvek javite lekaru.

Povezane vesti